Sreda 23.12.2009.
20:06
Vestionline

Crnogorci uvode još novih slova!

Ministar Mićunović, inače veliki zagovornik novog jezika, kaže da bi u novi pravopis trebalo ubaciti, na primer i glasove "zj" i "dz", mada nije precizirao u kojim rečima bi se ova slova koristila.

 

Na popisu stanovništva 2003. godine, 22 odsto stanovništva Crne Gore (dakle nešto više od 100 hiljada ljudi) se izjasnilo o crnogorskom jeziku kao maternjem, dok je preko 60 odsto izjavilo da govori srpski jezik.

Crnogorski jezik je usvajanjem ustava Crne Gore 19. oktobra 2007. postao njen službeni jezik.

Jedna od zanimljivosti u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko dana jesu računarske tastature koje odgovaraju standardima nedavno ustanovljenog crnogorskog jezika.

Nove tastature ponovo su aktuelizovale debate o opravdanosti novog crnogorskog pravopisa, a još više zbog novih grafema koje su Crnogorci preuzeli od Poljaka.

Osim visoke cene koja iznosi više od 20 evra, tastature privlače pažnju i zbog podela koje vladaju u crnogorskoj javnosti zbog naziva jezika koji se koristi.

Naime, iako tastature postoje, još ne postoji takozvani "spel ček" u programu Vord koji ispravlja greške u kucanju, tako da novu tastaturu mogu da koriste samo onih koji su stručni u novom pravopisu i kojima ne smeta da daju duplo više novca za crnogorsku tastaturu nego što bi dali za standardnu srpsku.

10. jula 2009. godine predstavljen je prvi pravopis crnogorskog jezika čiji su autori Milenko Perović, profesor iz Novog Sada, Ljudmila Vasiljeva, profesor univerziteta u Lavovu, Ukrajina, i Josip Silić, penzionisani profesor iz Zagreba.

 

Ovaj pravopis crnogorskom alfabetu dodao je dva nova slova — ś i ź — tako da crnogorski jezik sad ima ukupno 32 slova. Uvođenje dva nova slova, sastavljači pravopisa su objasnili stavom da crnogorska standardno jezička norma mora da sadrži sve produkte ijekavskog jotovanja.

2024 © - Vesti online