Ponedeljak 03.10.2011.
16:10

Zukorlić: Bošnjaci izloženi medijsko-političkoj torturi

Formalni razlog bojkota popisa je obrazac, a suštinski razlog je falsifikovanje broja Bošnjaka: Muamer Zukorlić
 

Zukorlić je na konferenciji za novinare rekao da najveći pritisak zbog bojkota popisa stanovništva trpe penzioneri, majke i roditelji koji primaju dečji dodatak.

"Upravo to me je nateralo da se danas oglasim i podignem svoj glas i suprostavim se tome. U subotu sam bio u Bujanovcu i saznao da tamo nema pretnji i kampanje za popis kao u Sandžaku. Niko im ne pominje kazne ako se ne popišu kao Bošnjacima, iako živimo u istoj zemlji", rekao je Zukorlić.

On je istakao da se, nakon dva dana trajanja popisa, divi bošnjačkom narodu koji je uprkos pritiscima i pretnjama ostao dostojanstven. On je dodao da je kampanja bojkota popisa potrebna zbog daljeg puta slobode i ostvarivanju prava Bošnjaka.

"U nekim ulicama je samo po nekoliko osoba pristalo na popis, a u pojedinim pešterskim selima se niko nije popisao. Slična situacija je i u Prijepolju i Brodarevu", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je rekao da je jedan od potpisnika poziva Bošnjaka u Makedoniji da se odazovu popisu stanovništva u ovoj zemlji.

"Bošnjaci nemaju u Makedoniji problem sa vlastima i normalno da će učestvovati u popisu. Mi ni u Srbiji nismo protiv popisa, već protiv falsifikovanja popisa i to svima treba da je jasno. Formalni razlog našeg bojkota je obrazac, a suštinski razlog je falsifikovanje broja Bošnjaka", kazao je Zukorlić.

On je dodao da režim u Srbiji posebno u poslednje tri godine "ignoriše sve zahteve Bošnjaka".

2024 © - Vesti online