Ponedeljak 03.10.2011.
16:38
Beta

Formirana nova libijska vlada

Mustafa Abdul Džalil, lider Nacionalnog prelaznog saveta
 

Lider Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdul Džalil i "de fakto" premijer Mahmud Džibril saopštili su da će ostati na svojim pozicijma dok ne bude zauzet rodni grad bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, Sirt.

Njih dvojica potpisali su zajedničko obećanje "da neće učestvovati u nekoj budućoj vladi na bilo koji način".

Imenovanje nove vlade usledilo je posle višenedeljnih unutar-političkih sukoba.

Reagujući na formiranje nove libijske vlade, generalni sekretar NATO-a Anders

Fog Rasmusen poručio je novim vlastima da moraju da osiguraju kontrolu oružja koje je pripadalo Gadafijevoj vojsci, posebno nekoliko hiljada projektila zemlja-vazduh "SAM-7".

NATO strahuje da bi ti projektili mogli da padnu u ruke terorista. Te rakete su lako prenosive i mogu da predstavljaju pretnju po civilno vazduhoplovstvo.

Sirt strada, a pomoć ne stiže


Međunarodni Crveni krst ne može da dostavi pomoć u Sirt zbog borbi. Rodno mesto Moamera Gadafija pod opsadom od septembra - nema hrane, vode, goriva i medicinskih zaliha.

Humanitarni konvoj Međunarodne organizacije Crvenog krsta nije uspeo da ugroženom stanovništvu u Sirtu dostavi medicinske zalihe, jer su snage libijskih prelaznih vlasti otvorile vatru na ovu luku, u nastojanju da nad njom preuzumu kontrolu.

Sirt danima pod opsadom
 

Konvoj, koji je krenuo sa jednog mosta nekoliko kilometara zapadno od grada, morao je da se zaustavi posle samo 100 metara puta, jer su snage novih libijskih vlasti počele da pucaju na grad minobacačima, artiljerijskim naoružanjem, ručnim protivtenkoviskim bacačima granata i protivvazdušnim naoružanjem.

Jedan vojni zapovednik antigadafijevih snaga rekao je da su pobunjenici obezbedili prolaz za humanitarnu pomoć, ali da su Gadafijevi borci otvorili vatru čim je konvoj ušao u Sirt, pa su snage prelaznih vlasti morale da uzvrate.

Reporteri s mesta događaja, s druge strane, tvrde da iz samog grada nije bilo pucnjave.

Humanitarne organizacije apeluju da u Sirtu vlada humanitarna kriza, i da stanovništvu zarobljenom unutar grada ponestaje hrane, vode, goriva i medicinskih zaliha.

Predstavnik Crvenog krsta objasnio je da je situacija u Sirtu zbog sukoba veoma teška, i da ova organizacija pokušava da dostavi medicinsku pomoć i kiseonik jednoj bolnici u gradu.

2024 © - Vesti online