Ponedeljak 03.10.2011.
16:06
Beta

Srbiji status kandidata, na datum ćemo pričekati

Opada podrška građana za članstvo u EU: Božidar Đelić
 

Đelić je rekao da je Srbija uradila sve što je bilo potrebno, da je rešila pitanje Haškog tribunala, ispunila Akcioni plan i bila faktor regionalne stabilnosti.

On je dodao da je Srbija pokazala da je opredeljena za dijalog i mir, čak i nakon jednostranih poteza Prištine i nekih delova međunarodne zajednice na severu Kosova.

Đelić je potvrdio da je zbog dešavanja na severu Kosova podrška građana Srbije za članstvo u EU 46 odsto, što je najniža podrška od 5. oktoba 2000. godine, i dodao da to predstavlja veliko upozorenje za evropske partnere Srbije.

"Ukoliko žele da imaju proevropsku politiku u Srbiji, mora postojati i pozitivna evropska agenda", rekao je Đelić i dodao da je evroskepticizam posledica jednostanih akcija na severu Kosova.

On je, međutim, dodao da Srbija ne treba da odustane od evropskog puta i da to pitanje nije vezano za simpatije nego za interese države.

Đelić je rekao da Srbija i njeno rukovodstvo neće prihvatiti uslove koji su u suprotnosti sa nacionalnim interesima, ali nije želeo da precizira koja je to "crvena linija" do koje će Srbija ići.

Govoreći o nezadovoljstvu Mađarske zbog nekih odredaba zakona o restituciji, Đelić je rekao da je Srbija protiv kolektivne krivice, ali da ne želi da zaboravi ko je u Drugom svetskom ratu bio protiv ašizma.

Đelić je rekao da Mađarska godinama podržava proširenje EU na zapadni Balkan i da jedna stvar ne može da uruši dobre odnose dve države.

2024 © - Vesti online