Ponedeljak 03.10.2011.
14:22
Srna

Rusija likvidira neprijatelje u inostranstvu

Foto: Ilustracija
 

Prema pisanju lista, direktiva je usmerena na EU i zapadnu Evropu i sve ukazuje na to da ju je potpisao prvi zamenik direktora protivterorističkog ogranka Federalne obaveštajne službe (FSB) potpukovnik Nečajev.

Dokument je datiran na 19. mart - četiri godine prije ubistva bivšeg agenta KGB Aleksandra Litvinjenka u Londonu. U dokumentu je 1. maj 2004. godine određen kao preliminarni rok za početak formiranja novih jedinica.

List navodi da je dokument bio i u posetu komande Skotland jarda za borbu protiv terorizma a koji je zadužen za istragu Litvinjenkovog slučaja.

Dokument, koji je procurio u javnost, nozi naziv "Tajna dokumentacija. Samo za internu upotrebu. Ne kopirati" i sve ukazuje na to da je do zakona o "odbijanju ekstremističkih aktivnosti" usvojenom osam meseci pre izrade dokumenta. U zakonu se ne pominje upotreba sile.

Za iduću sedmicu je zakazano ročište na kojem treba da bude utvrđeno da li će biti pokretana istraga o Litvinjenkovoj smrti pošto ruska vlada insistira da glavni osumnjičeni Andrej Lugovoj nikada neće biti isporučen u Veliku Britaniju.

2024 © - Vesti online