Ponedeljak 03.10.2011.
11:24
Beta

Hrvatski zakon predizborni trik?

Državni sekretar ministarstva pravde: Slobodan Homen
 

"Tako nešto se nije desilo u modernoj praksi evropskih zemalja. Ideja hrvatske vlade je da se hrvatski državljani zaštite od odgovornosti za ratne zločine i to je problematično i sa stanovišta osnovnih ljudskih prava i sa pitanjem dobrosusedskih odnosa. Ne treba nikad da se vlada meša u rad pravosudnih organa", rekao je Homen za Radioteleviziju Srbije (RTS).

On je ocenio da to nije međunarodni standard i izrazio očekivanje da će Hrvatska dobro proceniti svoj interes za donošenje takvog zakona.

"Taj zakon se ne uklapa u trend odnosa Srbije i Hrvatske. Potpisali smo ugovor o međusobnom izručenju državljana za organizovani kriminal što je bio napredak, a nakon slučaja Paravinja Hrvatska je inicirala potpisavanje sporazuma i za sva druga dela. Ovim bi se sad  samo prekinula saradnja", kazao je Homen.

Prema njegovim rečima, taj zakon je predložen zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj, a u prilog toj tvrdnji ide, kako je kazao, i činjenica da Hrvatska ni do sad nje morala da postupa po srpskim optužnicama.

"Uopšte im nije trebao zakon. Da je Hrvatska to uradila 1993. godine imalo bi smisla, a danas kad imaju pravni put da ne sarađuju sa Srbijom, bespotrebno je", rekao je Homen.

On je naveo i da su u Srbiji revidirane ratne optužnice, kao i da je daleko više problematičnih optuznica bilo u Hrvatskoj i naveo primer presude Srbinu u Hrvatskoj jer je "udario hrvatskog konja".

Homen je rekao i da je taj zakon koji predlaže hrvatska vlada protivan svim konvencijama Saveta Evrope.

"Smatram da Hrvatska neće moći da usvoji takav pravni akt i da ostane na snazi u ovoj fazi integracija", kazao je kazao je državni sekretar srpskog ministarstva pravde.

2024 © - Vesti online