Nedelja 02.10.2011.
20:16
Vestionline

Najveće blamaže vojne industrije

Libija: Da li pobunjenici ratuju "izgubljenim" raketama

Nemački nedeljnik "Špigl" preneo je da je admiral Đampaolo di Paola, koji predsedava odborom vojnih komandanata NATO, izrazio na prošlonedeljnom sastanku s nemačkim poslanicima, održanim u tajnosti, zabrinutost zbog nestanka oružja u Libiji.

Izveštaj nemačke štampe usledio je posle jučerašnje izjave generala snaga nove libijske prelazne vlade, Muhameda Adije, koji je kazao da je u toj zemlji nestalo oko 5.000 protivvazdušnih raketa SAM-7.
 

Međutim, "zagubljeno" oružje, "izgubljeni" nuklearni projektili, opasno oružje i tajni dokumenti su problemi sa kojima se u poslednje vreme sreće vojna industrija širom sveta, a najčešće Sjedinjene američke države.

S obzirom na ogromne svote novca koje odlaze na naoružanje, neverovatno je kakve se sve opasne gluposti događaju, a evo nekih od njih. 


Beg s probnog leta

Poslednji blam, kad je vojna industrija u pitanju, dogodio se prošle nedelje Rusima. Njihova najnovija raketa "Jars" pala je posle samo osam kilometara leta.

Pogledajte još:

 

I Amerikanci su se nedavno našli u sred skandala zbog bespilotne jedrilice "Falkon Hypersonic Technology Vehicle-2", koja bi trebalo da može da napadne bilo koji cilj na svetu za manje od 60 minuta. No, nekoliko minuta posle lansiranja u avgustu izgubljen je kontakt s "falkonom".

"Falkon HTV-2" je bespilotna jedrilica koja je lansirana na raketi "Minotaur IV", a u jednom trenutku je trebalo da se odvoji, samostalno leti i vratiti se na Zemlju. Ovo je bilo drugo, ključno testiranje bespilotne letelice iz programa tehnologije koja je 20 puta brža od zvuka. Neki mediji su objavili da "Falkonu HTV-2" treba samo 12 minuta da dođe od Njujorka do Los Anđelesa, odnosno pređe udaljenost na kojoj let inače traje 5 sati.

"Izgubljeno" oružje

Irak je veliki, ali je i 110.000 izgubljenih kalašnjikova previše

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je 2010. godine optužilo SAD da ne zna da se nosi s ozbiljnim i po svet opasnim nuklearnim naoružanjem. Prema ruskom izveštaju, objavljenom na internet stranici ministarstva, Vašington je uspeo da izgubi oko 1.000 komada različitog nuklearnog materijala, i to na vlastitom tlu. 

Bušova administracija se 2007. godine susrela sa sličnim "neprijatnostima" jer su uspelu da zagube 200.000 komada oružja. U članku koji je tada objavio "Vašington post", zvaničnik Centra za izveštavanje o odbrani tvrdio je da su vodeći ljudi američke invazije na Irak u toj zemlji izgubili 110.000 automatskih pušaka Kalašnjikov (AK-47) i oko 80.000 pištolja.

Uspeli da izgube i računare s važnim dokumentima?!

Ne nestaje samo oružje, nego i tajni dokumenti koji bi trebalo da su pod strogim nadzorom. Američka laboratorija u Los Alamosu koja se bavi razvojem nuklearnog oružja, priznaje da je totokm proteklih godina izgubila čak 67 računara sa podadcima o projektima.

Veći problem od te činjenice jeste da je sama laboratorija tek posle nedavnog popisa inventara shvatila koliko je zapravo računara izgubljeno?!

Greškom naoružali B-52, pa satima leteli iznad Amerike!

Veliki skandal izbio je 2007. godine kad se bombarder B-52 "provozao" iznad nekoliko država SAD-a, greškom naoružan nuklearnim bojevim glavama. Šest bojevih glava, koje su nekoliko sati "visile" nad Amerikom, izazvale su paniku u Vašingtonu. Problem je predstavljala i činjenica da se radilo o raketama starije generacije, koje su povučene iz upotrebe.

Zauvek nestali opasni nuklearni projektili!

Da nuklearne glave nije odnela morska struja?

Ono što bi sve stanovnike Zemlje trebalo da zabrine jeste, blago rečeno, "nemaran" odnos prema nuklearnim projektilima neverovatne snage. Tako još mnogima maštu golica pitanje šta se točno dogodilo kada je u Zalivskom ratu iznad Bagdada kružio bombarder B-52G s tri projektila s nuklearnim glavama.


U trenutku kada je bombarder trebalo da napuni gorivo u vazduhu, elektronika u avionu se pokvarila, a on je izgubio uređaje za navigaciju. Piloti su projektile ispustili u more kod Somalije, a oni su navodno pali u plitku vodu uz somalijsku obalu. Od tada im se gubi svaki trag, a u njima je bilo oko 250 kilograma uranijuma!

Sličan slučaj zabeležen je i 21. januara 1968. godine, kada se, prema istraživanju BBC-ja, nekoliko milja od baze Tule na Grenlandu srušio američki avion naoružan sa četiri nuklearne bombe.

Ubrzo je na mestu pada izvedena opsežna operacija prikupljanja ostataka aviona, razbacanih po zaleđenom tlu, i čišćenje oko dva miliona litara leda, koji je sadržavao radioaktivne ostatke.

Eksplozivi, koji su okruživali četiri nuklearne bojne glave, navodno su eksplodirali ne detoniravši nuklearno oružje. Pentagon je tvrdio da su sve četiri bombe uništene. Ipak, podaci, koji više nisu poverljivi, otkrivaju da u operaciji sakupljanja nisu pronađeni ostaci svih nuklearnih uređaja.

2024 © - Vesti online