Nedelja 02.10.2011.
17:08
Alo

Gaje marihuanu na dedovini u Šumadiji

Velike zaplene marihuane se očekuju u oktobru kada počinje sezona žetve
 

Inspektori kažu da se tek očekuju velike zaplene jer se sezona žetve i hapšenja uzgajivača zahuktava baš u oktobru. U prošlogodišnjoj berbi, policija je posekla čak 457 kilograma, piše Alo.


Novi talas „narko-poljoprivrednika“ za uzgajanje indijske konoplje u poslednjoj deceniji bira napuštena pradedovska imanja, koja godinama niko ne obrađuje. Unuci iz grada, koji su uglavnom narkomani, sete se da bi na taj način mogli sebi da obezbede potrebne doze. Pogodna parcela je i deo raskrčene šume, udaljene nekoliko kilometara od puteva.


Prošle nedelje, u selu Brzan kod Batočine, policija je pronašla parcelu na kojoj je posekla 40 kilograma indijske konoplje. Uredno su je spakovali u najlonske i papirne džakove, ali uzgajivač, iako su ga inspektori strpljivo čekali u zasedi, nije danima dolazio da obiđe zasad.

Da su uzgajivači ozbiljni, kažu u policiji, govori i to što ništa ne prepuštaju slučaju. Zasade kriju u vrzinama i kukuruzištima. Snabdeveni su svim potrebnim alatima, od ašova do motika, a nisu im strane ni savremene agrotehničke mere.


"Na svakoj drugoj parceli sa indijskom konopljom postavljene su zaštitne mreže protiv grada. Oni znaju da nevreme može da im uništi rod za samo nekoliko minuta. Postavljaju i takozvane maskirne mreže, koje biljke štite od sunca, imaju prskalice, pronalazili smo i pesticide za zaštitu biljaka. Jednog uzgajivača smo zatekli kada je indijsku konoplju već posekao i naslagao na traktorsku prikolicu koju je pozajmio od meštanina. Tako nam je olakšao posao. Nismo morali mi da sečemo", kaže Stanišić.


A protiv suše, koja ove godine, kako kaže Stanišić, može da prepolovi berbu u Šumadiji, uzgajivači se bore na sve načine. Vodu donose u kantama, iako moraju da pešače i po nekoliko kilometara do prvog bunara ili izvora. Inventivniji prave i bazene.


"Iskopaju rupu, postave najlon i tako skupljaju kišnicu. Uglavnom sami sve rade jer se plaše da nekom povere posao", dodaje jedan od inspektora.


Ali, ponekad strah da ih neko ne cinkari prevlada, pa je tako jedan narko-ratar angažovao seljanina da mu čuva baštu.


"Dedi je rekao da je posadio kvalitetan duvan. Stari komšija je zaista celog leta uredno zalivao baštu, misleći pri tom da je lepo što se dete uopšte setilo da oživi dedovinu i hoće da radi", kaže Stanišić.


Uzgajivači marihuane retko zapuštaju svoja improvizovana narko-imanja. Gaje ih sa istom pažnjom kao da se radi o paradajzu ili paprici. Seme konoplje nabavljaju uglavnom iz zapadne Evrope. Seju ih s proleća u plastične čaše od jogurta i kada niknu, presađuju ih na njive.

2024 © - Vesti online