Nedelja 02.10.2011.
15:07
Vestionline

Obama: Moraju se podržati i gej vojnici

"Vi želite da postanete vrhovni komandant? Možete početi tako što ćete podržati muškarce i žene u uniformi SAD, čak i kad nije politički zgodno", rekao je Obama sinoć tokom godišnje večere najveće organizacije za prava homoseksualaca u zemlju Hjuman rajts kampejn.

Podrška gejevima kako ne bi izgubio njihovu izbornu podršku: Barak Obama

Njegova opaska odnosila se na republikansku predsedničku debatu organizovanu 22. septembra. Američki predsednik je istakao napore koje je njegova vlada uložila da ukine zabranu na otvoreno pokazivanje svog seksualnog opredelenja u vojsci, kao i to da je naložio ministarstvu pravde da prestane da sprovodi zakon u kome se brak označava kao zajednica jednog muškarca i jedne žene.

Međutim, Obama ipak nije odobrio gej brakove, i samo je rekao "svaki Amerikanac zaslužuje da bude jednak u očima zakona". Neke Obamine pristalice smatraju da bi mogao da izgubi šansu da animira ključne delove baze, uključujući i mlade ljude, ako se ne izjasni javno za gej brak.

"Ako to ne uradi mogao bi da izgubi šansu da mobiliše glasače kojima je potrebno da ih inspiriše da bi za njega glasali", rekao je jedan demokratski konsultant.

Neki borci za gej prava veruju da bi iz političkih razloga Obama mogao da se uzdrži od javne podrške gej braku dok ne prođu predsednički izbori u novembru 2012. godine. Oni ipak ne veruju da zbog tog pitanja on može da izgubi glasove gej populacije, jedino bi moglo da se desi da se manje angažuju u predsedničkoj kampanji.

2024 © - Vesti online