Nedelja 02.10.2011.
10:11
Alo

Svaki treći Srbin impotentan?

Poljuljano samopouzdanje i stres glavni razlozi za probleme

Posebno zabrinjava što sa “održivom” muškošću probleme ima i mnogo mladih ljudi, a savremenom muškarcu najteže pada kada omane kao ljubavnik. Zbog stresa, poljuljanog samopouzdanja, fizičkog umora i raznih zdravstvenih problema, muški ponos često pada na ispitu, pa traže spas u raznim pilulama za potenciju, piše ''Alo''.

- Uzrok problema može da bude u samom polnom organu, a može da se krije u nekoj drugoj bolesti pri kojoj je erektilna disfunkcija samo jedna od posledica. Kod starijih muškaraca, impotencija je najčešće posledica bolesti poput dijabetesa, arteroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, a mlađe u krevetu uglavnom blokira strah od neuspeha ili želja da se pokažu pred partnerkom - objašnjava za beogradski list dr Velibor Marković iz klinike “Uromedika” i dodaje da se nijedna tableta za potenciju ne sme uzimati na svoju ruku, naročito ne one koje se mogu naći na crnom tržištu.


Akademik dr Sava Bojović izjavio je za beogradski list da je sve više pacijenata sa problemima u vezi s potencijom koji mu se javljaju i mole za pomoć. Najmlađi pacijent dr Bojovića imao je 17, a najstariji 85 godina.

- Dolaze mladi momci postiđeni i uplašeni, jer ne uspevaju da zadovolje svoje partnerke. Njihov problem je psihičke prirode, jer u velikoj želji da ispadnu superheroji u krevetu ne urade ništa jer im se mozak blokira. Ima i ljudi u godinama kojima prirodni proces starenja ne ide naruku jer se krvni sudovi u penisu sužavaju pa se smanjuje seksualna funkcija, a onda njihov penis otkazuje poslušnost - objašnjava dr Bojović.


- Svaki stres dovodi do povećanja nivoa hormona prolaktina, čija velika koncentracija uzrokuje gubitak želje i potrebe za seksom, nema želje za razmnožavanjem, ni stvaranja semena. Pošto su psihički problemi najčešći uzročnici impotencije, muškarci koji žele da imaju kvalitetan seksualni život moraju da budu ispavani, odmorni i pomalo sportski aktivni - savetuje poznati seksolog i upozorava da jedna pilulica ne rešava problem, već da se terapija određuje individualno i dodaje da je problem sa potencijom veoma kompleksan, te da je zato neophodna stručna pomoć.


Veliki je broj muškaraca koji su opterećeni veličinom svog polnog organa, a pošto žele da ispadnu neverovatni u krevetu, preko oglasa i u seks šopovima kupuju čudotvorne pilule i čajeve i uzimaju ih na svoju ruku, a u velikoj želji da se dokažu preteruju s upotrebom, što može biti kobno.

Mladi muškarci su jedno vreme često posezali za “cijalisom” da bi poboljšali svoje performanse i impresionirali partnerke. Kod mlađih, ukoliko su zdravi, to ne ostavlja zdravstvene posledice, ali ako se suviše naviknu, to ih dovodi u psihološku zavisnost.


Jedini medicinski provereni lekovi za potenciju su ''vijagra“, ''cijalis“ i ''levitra“. Oni se konzumiraju od 30 minuta do 12 sati pre seksualne aktivnosti. Efikasnost može trajati do 36 sati nakon uzimanja doze. Unos ovih ''pomagala'' je ograničen na samo jednu pilulu dnevno. Preporučena doza je 20 miligrama pre seksualne aktivnosti, nezavisno od uzimanja hrane, ali se zabranjuje konzumacija alkohola jer smanjuje učinak pilule.


Farmaceut Vukosava Stevanović upozorava da se u slobodnoj prodaji mogu naći raznorazni dijetetski proizvodi za poboljšanje seksualne funkcije, ali malo ko zna da to nisu lekovi, kao i da su sumnjivog kvaliteta, jer je sadržaj tih “pomagala” nepouzdan i nepoznat i mogu izazvati brojne zdravstvene probleme.


- Kontrola kvaliteta proizvoda obavlja se samo na jednom uzorku, a ne na čitavoj seriji, te iako se ne zna da li je sastav isti, dobija se serftifikat za čitavu seriju. Ne kontroliše se šta se sve od dijetetskih proizvoda nalazi na tržištu i to je ogroman problem. Setite se “plave pilule”, od koje je umrlo oko 180 ljudi! - upozorava Stevanovićeva.

2024 © - Vesti online