Nedelja 02.10.2011.
12:01
D. Lj. Joksić - Vesti

Nečiste sile na Ohridskom jezeru

O misteriji Ohridskog jezera prepričavaju se legende

Zapovednik flote Aslan Frašeri je naredio veslačima da požure jer je ugledao zastrašujući prizor. Iz tri oblačića iznad planine Galičice spuštala se neprirodna maglovita sila, zabila u vodu ispod čamaca i podigla ih uvis. Kada se isposnik Jovan iz obližnje zaumske crkve okrenuo ka vodi, brodići su nestali, a jezero se smirilo i postalo ravno kao ogledalo. Sveštenik je dugo ostao pored obale da se krsti i moli za duše utopljenika.


Tezu da Bermudski ili đavolji trougao, koji je dosad u Atlantski okean usisao na stotine brodova i aviona, postoji i na Ohridu, potvrđuje Aleksandar Pisarev, makedonski novinar, istraživač i nautičar.


- I Ohridsko jezero kod Svetog Zauma, ali i na drugim mestima na potezu od Peštana do Svetog Nauma, ribarima i brodarima priređuje neprijatna iznenađenja, ponekad i s tragičnim krajem, baš kao što to vekovima čini Bermudski trougao. Nešto slično sam lično doživeo. Kad sam sa čamca pokušao da bacim blinker u jezero, ribarski najlonski konac ostao je da lebdi u vazduhu. Štap za pecanje je stajao potpuno vertikalno dvadesetak metara ka nebu i nikako nije mogao da padne u vodu. U čudu sam pogledao sina Nikolu i doživeo novi šok. Sve dlake na glavi su mu bile uspravljene, kao da ga neka nevidljiva sila čupa za kosu i pokušava da povuče nagore. Isto se i meni desilo, na glavi sam osetio pritisak kao da je neko pokušavao da mi skine skalp, a čamac se tresao kao da ga udara struja. Brzo smo pokrenuli gliser i prestravljeni odjurili do sela Trpeica. Tu smo ostali do iza podne, bojeći se da se odmah vratimo nazad u Ohrid - priseća se Pisarev. 

Čudni vetrovi kod sela Trpeica


Pisarev i njegov sin su o ovom doživljaju razgovarali sa lokalnim ribarima koji su i sami bili svedoci, a neki od njih učesnici drama na jezeru. Jedan od meštana Trpeice Nikola Mitrevski pamti priče da su pred očima ribara u trenu nestajali čamci i ljudi. Pisarev je od meštana čuo priče o čudnim vetrovima koje se na jezeru sudaraju između sela Trpeica i Zaum.

Istočni i hladniji spušta se s vrhova obližnje planine Galičica, a južni, topliji talas dolazi iz suprotnog pravca, sa Jadrana preko mesta Lin i albanskog dela Ohridskog jezera. U trenutku sudara jezero "proključa", diže se ogromni talas, a potom se stvara moćni vrtlog koji usisava sve što mu se nađe na putu.


- Vetrovi se najčešće sudaraju u Zaumskom zalivu, kod mesta Urvalište ili Jaurlica, tamo gde je voda u jezeru najdublja, a prvi znak da će se pojaviti opasan talas je gust, horizontalni oblak u vidu položene grede koji se pojavljuje iznad Galičice. Ubrzo zatim voda postaje tamna, pojavljuju se visoki talasi, voda "provri", stvarajući jake virove, a iznad jezera se diže visoki vodeni stub, kao da je došlo do eksplozije u dubini jezera. Zabeleženo je da je jedan takav vodeni stub uvis podigao albanski brod koji je prevozio železo iz Ohrida za Podgradec. Nikada nije pronađen ni brod, ni posada - kaže Pisarev.


Zvanična nauka još nije dala valjano objašnjenje ovih ovih pojava, a hrabriji makedonski nautičari pokušavaju da odgonetnu jezersku misteriju i sugerišu ohridskoj Kapetaniji da jugoistočni deo plovnog puta označe kao opasno mesto za plovidbu.
 

Sneg usred maja

Iskusni moreplovac Zlatan Klečkarovski, koji je penziju dočekao kao kapetan ohridske Kapetanije, nikada neće zaboraviti događaj od 6. maja 1988. godine:
- U Ohridu su boravili gosti iz Čantavira, mesta kod Subotice, koje se pobratimilo sa struškim selom Misliševo. Krenuli smo brodom u obilazak jezera do Svetog Nauma. U povratku, blizu Zauma, brod je počeo neprirodno da se njiše. Pomislio sam da je kormilar možda popio koju čašicu više, pa sam se popeo na komandni pult. Kormilar, bled kao krpa, povikao je: "Kapetane, ovo je mrtvo more, ne mogu da upravljam brodom!" Mrtvo more je pojava na morima i okeanima kada se dva suprotna talasa sudare u jednoj tački. Preuzeo sam kormilo i jedva uspeo da smirim brod. Putnicima sam objasnio da je reč o klimatskoj pojavi koja će sutra doneti nevreme. Zapanjeno su me gledali jer na nebu nije bilo ni oblačka. Sutradan, u Ohridu je pao sneg do kolena.

2024 © - Vesti online