Subota 01.10.2011.
23:04
Vestionline

"Radost Evrope": Dečiji karneval u Beogradu

Povorka, koju su predvodile mažoretkinje, krenula je od crkve Svetog Marka do platoa kod fontane u parku Tašmajdan. Za njima su išli članovi ''Master Blaster'' studija, koji su članovi orkestra afričke perkusije đembe, dajući ritam povorci.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovala su deca iz 19 zemalja Evrope - Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Ukrajne, Crne Gore, Hrvatske, Turske i gosti iz Hong Konga.

Male mažoretkinje iz Pančeva na početku programa odigrale su svoju koreografiju uz pesmu Dragana Lakovića i Kolibrija, himnu manifestacije, ''Sve što raste htelo bi da raste'', a deca iz domaćih osnovnih škola obučena u drveće i lišće izvela su mali performans predstavljajući svoje škole.

Kako je 2011. godina, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proglašena internacionalnom godinom šuma, tema ovogodišnjeg susreta dece Evrope je ''Kad bi drveće hodalo", po nazivu pesme Grigora Viteza.

Organizatori su i ove godine pripremili bogat program, pa će tako tri koncerta ''Susreti prijateljstva'' biti održana 3. oktobra u prepodnevnim i popodnevnim satima u Velikoj dvorani Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Toga dana publici će se predstaviti deca iz Beograda i Niša, učesnice Festivala ''Deca kompozitori'', kao i deca sa posebnim potrebama.

Učesnici manifestacije i njihovi domaćini imaće priliku 4. oktobra da se druže na sportskim terenima na Adi Ciganliji, a za završni dan manifestacije 5. oktobar od 20 sati, zakazan je svečani koncert u Sava centru, čime će biti obeležen i proslavljen Međunarodni dan deteta.

2024 © - Vesti online