Subota 01.10.2011.
20:16
Vestionline

I dalje žestoke borbe za Sirt

Molitva pre borbi za Sirt, Gadafijev rodni grad
 

Stotine civila automobilima, kamionima i autobusima napušta Sirt, dok snage privremene vlade bombarduju taj priobalni grad, u nastojanju da isteraju Gadafijeve snage.

Pobunjenici su opkolili grad, koji je bio i meta vazdušnih napada NATO-a.

Obe sukobljene strane su i danas izvodile raketne i minobacačke napade, borbe su nastavljene na frontovima zapadno i istočno od Sirta, kao i u samom gradu, preneo je Rojters.

U zapadni kontrolni punkt, gde se nalaze pobunjenici, stigao je kamion sa medicinskim potrepštinama i dva automobila sa radnicima Crvenog krsta.

Mnogi stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uslovi u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje. Komandanti Nacionalnog prelaznog saveta rekli su da će pokušati da omoguće stranim humanitarcima bezbedan prolaz u grad.

Oni kažu da su snajperisti glavna prepreka koja ih sprečava da napreduju ka gradu.

Komandant Mustafa al-Rubai izjavio je da su pobunjenici zauzeli pozicije na oko pet kilometara od centra grada i da su preuzeli kontrolu u prvoj stambenoj četvrti i hotelu gde su bili stacionirani Gadafijevi snajperisti, preneo je AP.

Al-Rubai je dodao da Gadafijeve snage i dalje poseduju sofisticirano oružje i veliku količinu municije, kao i da imaju kontrolu nad strateškim pozicijama u gradu.

Pored Sirta, pobunjenici ne uspevaju da preuzmu kontrolu ni u Bani Validu, gde je sinoć u iznenadnom napadu Gadafijevih snaga poginula jedna osoba, a šest povređeno.

2024 © - Vesti online