Subota 01.10.2011.
19:12
B92

Vrhunski menadžeri rade za dolar godišnje

Došao je trenutak kada je jedan dolar vredniji od miliona

Osim osnovne plate Meg Vitman može da dobije bonus od 2,4 miliona dolara na kraju 2012. godine ukoliko kompanija ostvari dobre rezultate. Vitmanovoj je ponuđena i opcija kupovine 1,9 miliona akcija HP tokom osam godina, u slučaju da kompanija ostvari rast akcija od 120 procenta.

Godišnje zarade od jednog dolara je 1997. odredio i osnivač i bivši generalni direktor kompanije "Epl" Stiv Džobs, koji je takođe odbio sve fiksne bonuse. 

Osnovnu godišnju zaradu od jednog dolara dobijaju suosnivač kompanije "Gugl" Sergej Brin, aktuelni generalni direktor tog internet giganta Lari Pejdž i predsednik borda direktora Erik Šmidt, generalni direlktor "Cisko" Don Čembers i predsednik "Oracle" Lari Elison.

Prethodnik Meg Vitman u kompaniji HP,Leo Apoteker, bio je na poziciji generalnog direktora HP nepunih 11 meseci. U vreme njegovog vođenja kompanije vrednost akcija je prepolovljena, a neposredno pre otkaza on je doneo više nepopularnih odluka za akcionare. I pored svega toga Apoteker će dobiti otpremninu od 7,2 miliona dolara i još 2,4 miliona godišnjeg bonusa, s tim što će zadržati svoj paket akcija HP čija se vrednost procenjuje na 3,5 miliona dolara. Kompanija će Apotekeru na kraju i nadoknaditi preseljenje iz Kalifornije u Francusku ili Belgiju. 

Zbog ovakvih menadžera koji su skupljali funkcijske bonuse, vodeći istovremeno kompanije u propast donete su odluke o radu za jedan dolar godišnje, a sve ostale beneficije zavise isključivo od uspeha. 

2024 © - Vesti online