Subota 01.10.2011.
18:06
Beta

Ne bojkotuju svi Albanci popis

Srpska porodica iz Bujanovca učestvuje u popisu

U centru Bujanovca na više mesta ispisani su grafiti "Bojkot popisa", a prema rečima predsednika popisne komisije Bobana Pavlovića popisivači iz te opštine vraćeni su iz albanskih kuća.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je da je razlog za bojkot to što ne postoje dvojezični obrasci za popis.

"Ipak suštinski razlog jeste nemogućnost popisa albanskog stanovništva koji desetak godina privremeno živi na Kosovu odnosno problem azilanata koja se trenutno nalaze u zemljama zapadne Evrope zbog ekonomske situacije i teške situacije u regionu", rekao je Kamberi.

On je objasnio da bi Albanci učestvovanjem na popisu stanovništva legalizovali stanje "koje veštački utiče na promenu etničkog stanja stanovnistva u regionu".

Preševo

Grafii koji pozivaju Albance na bojkot

U opštini Preševo od jutros je na teren izašlo 78 popisivača, od kojih je 12 Albanaca, i do 15 sati nisu prijavljeni problemi prilikom popisivanja stanovništva, izjavio je predsednik popisne komisije u toj opštini Dragoljub Filipović.

Filipović je rekao da su se neki popisivači danas obraćali popisnoj komisiji samo radi utvrđivanja popisnog kruga, odnosno granica svojih nadležnosti kada je popisivanje stanovništva u pitanju.

"Popisivači su izašli na teren u gradu Preševu i u svim okolnim većim selima, uključujući i ona u kojima žive Albanci. Prvog dana popisa nisu se aktivirali samo popisivači zaduženi za Preševski Karadak, odnosno slabo naseljena brdsko planinska sela iznad Preševa", kazao je Filipović.

On je naveo da će popisna komisija u Preševu sutra imati prve izveštaje od popisivača, o tome koliko je stanovnika i u kojim mestima popisano prvog dana popisa.

Skupština svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je na sednici koja je održana 3. septembra u Preševu deklaraciju u kojoj su Albanci iz ovih opština pozvani na bojkot popisa.

Popis stanovništva u Srbiji počeo je danas i trajaće do 15. oktobra.

2024 © - Vesti online