Nedelja 02.10.2011.
08:00
Beta

Fićijada u Kragujevcu na rođendan "zastave 750"

Predsednik Udruženja ljubitelja fića iz Kragujevca Slavoljub Bataveljić rekao je da je izloženo više desetina fića, a među njima je pet najstarijih i najvrednijih sa vratima koja se otvaraju "kontra", proizvedenih '60-tih godina prošlog veka.

Na festivalu su izložene i sportske varijante kao i kabriolet verzije "nacionalne klase", a pažnju posetilaca privukao je i plavo-beli fića koji je koristila "milicija".

Organizator fićijade je Udruženje ljubitelja fića u Kragujevcu koje na taj način obeležava prvi oktobar 1955. godine kada je počela proizvodnja "zastave 750" u kragujevačkoj fabrici kao i završetak proizvodnje istog meseca 1985. godine.

Učesnik fićijade Milan Dimitrijević iz Zaječara je vlasnik fiće proizvedenog 1965. godine, koji je "restauriran' pre nekoliko godina.

"Sam ga održavam, ubacio sam jači motor. Vozim ga stalno i osećaj je izvanredan, pa ne bih ga menjao ni za jedno drugo vozilo", rekao je Dimitrijević koji planira da fićom otputuje i na more.

Dejan Vuletić iz Kruševca je u Kragujevac dovezao ljubimca starog 42 godine, ali u svom voznom parku ima još 10 takvih vozila, dok je Vladimir Ristić iz Beograda vlasnik "fiće" u sportskoj metalik verziji, rekao da "fiću" ima zbog nostalgije za starom Jugoslavijom.

"Održavanje 'fiće' je danas veoma skupo, limariju i farbanje sam radim, ali su delovi preskupi. Samo pumpa za vodu košta 100 evra, a žmigavac je 25 evra", rekao je Vladimir i dodao da je u opremanje svog ljubimca potrošio oko 3.000 evra.

Fićijada u Kragujevcu završena je vožnjom "fića" kroz centar grada do Spomen parka Šumarice.

2024 © - Vesti online