Subota 01.10.2011.
08:38 >> 13:39h
Beta

Tadić: Region mora postati zona saradnje, mira i pomirenja

Spomen park Jajinci
 

"Danas vođeni upravo poukama sa stratišta kao što je ovo u Jajincima spremni smo da sa svim narodima i ljudima dobre volje podelimo trud i viziju našeg regiona koji mora postati zona saradnje, mira i pomirenja", rekao je Tadić govoreći na državnom
komemorativnom skupu za streljane tokom Drugog svetskog rata.

Kako je naveo predsednik, i danas ima "onih na Balkanu" koji ne mogu bez osvete i mržnje "kojom hrane svoj navodni patriotizam" i koji imaju ambiciju da budu jači i drugačiji.

Po njegovoj oceni, budućnost se ne gradi na takvim temeljima.

"Danas želimo da jednom zauvek izađemo iz istorijskih spirala nasilja i mržnje, da gradimo Srbiju i njeno spokojstvo, razvoj i blagostanje", istakao je predsednik Tadić.

Državnom komemorativnom skupu za streljane u Jajincima prisustvovali su najviši državni, crkveni i vojni zvaničnici. Na stratištu, na kojem je streljano više od 60.000 Srba, Jevreja, Roma, partizana i antifašista, predstavnici državnog vrha položili
su vence i cveće, uz najviše vojne i državne počasti.

Nekadašnji logoraš Ljubomir Zečević rekao je okupljenima da je nemački okupacioni režim u Srbiji bio jedan od najstrožih u Evropi. Skupu su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Ivica Dačić, kao i šef pregovaračkog tima u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, patrijarh SPC Irinej, nadbiskup Hočevar, načelnik Generalštaba Miloje Miletić zvaničnici Beograda, opštine Voždovac, diplomatski i predstavnici međunarodnih organizacija, veterani i nekadašnji zatočenici logora.

Strelište u Jajincima kod Beograda je najveće mesto stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije. Tu je ubijeno više od 60.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa nacističkom okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

2024 © - Vesti online