Subota 01.10.2011.
01:17
Beta

Kosor: Stvari sa Srbijom krenule loše

Jadranka Kosor
 

"Kada je bio slučaj Tihomir Purda, srpski predsednik Boris Tadić me je uveravao da će se neke stvari pokrenuti na bolje, ali su se pokrenule na gore", izjavila je Kosorova za Hrvatsku radioteleviziju.


Premijerka je tako prokomentarisala beogradske optužnice i predlog zakona svoje vlade o ništavosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije. Taj zakon bi, kako je rekla, zaštitio nacionalne interese Hrvatske.


Kosor je ocenila da međudržavni sporazumi - tužilaštva Hrvatske i Srbije, nisu dali željen rezultat jer je "zakon Srbije iz 2003. i 2010. proširio jurisdikciju Srbije na teritoriju Hrvatske što ni po jednom međunarodnom pravu nije moguće".


Za optužnice iz Beograda protiv oko 40 državljana Hrvatske, među kojima i nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. godine, Kosorova je, kako je rekla, saznala kada i hrvatski mediji, iako su te optužnice u Zagreb stigle još jula.


Premijerka je poručila svima koji misle da je predlog zakona o ništavosti optužnica iz Srbije "predizborni zakon", da glasaju protiv njega.


"Zar je Vlada trebalo da ćuti dok ne stigne novih 40 optužnica", upitala je Kosorova.

2024 © - Vesti online