Petak 30.09.2011.
19:59
B. Đokić - Vesti

Šarićev saradnik planirao otmicu Dačićevog sina

U vreme kada je Bajić planirao otmicu, srpska policija je imala operativna saznanja o njegovim namerama, zbog čega je pojačana i zaštita ministra ali i zaštita njegove porodice.

Hapšenje Vitomira Bajića

- Bajić je prošle godine, sa grupom kriminalaca iz BiH i Hrvatske, organizovao tim za praćenje ministra Dačića. Prema operativnim podacima, ova grupa je tada planirala otmicu njegovog sina.

Namere su otkrivene juna prošle godine, nakon što je u Hrvatskoj zbog šverca kokaina iz Južne Amerike uhapšen blizak Bajićev saradnik. Upravo je ta "hrvatska veza" trebalo operativno da organizuje praćenje i otmicu.

Plan je, međutim, pokvaren kad je ta osoba uhapšena u Splitu - nezvanično saznajemo u srpskoj policiji.


Kako saznajemo, Bajić je nakon toga stavljen pod prismotru, jer se znalo da je član Šarićevog klana. Međutim, hapšenje nije bilo moguće jer se nalazio u Crnoj Gori, a povremeno i prikriveno dolazio je na Zlatibor gde je pokušao da proda brojne Šarićeve stanove, restorane i hotele.

Ivica Dačić u vreme kada se u javnosti pojavljivao sa sinom

Šarić nije jedini koji je navodno pretio otmicom Dačićevog sina.

Prema pisanju medija, gotovo u isto vreme, avgusta prošle godine, informacije o mogućoj otmici dolazile su i sa strane Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, čiji su saradnici navodno isto to planirali.

Kako su tada pisali mediji, njihov cilj nije bio da traže novac za otkup, već da se Jocić, koji se nalazi u zatvoru zbog umešanosti u atentat na Ivu Pukanića, pusti na slobodu.

Boro Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala objašnjava da su ovakve pretnje realne, ali da policija ima odgovor na njih.


- Ako postoje određena saznanja da su neki funkcioneri države ili njegova porodica meta pretnji, policija će reagovati. Rade se redovno bezbednosne procene, ne samo sigurnosti funkcionera, već i njihovih porodica, a u skladu sa tim i odgovarajuće mere zaštite.

Policija ima odgovor na pretnje: Boro Banjac

Pitanje je kako svako od njih shvata takve opasnosti, neko je osetljiviji na pretnje, neko ne, to je stvar pojedinca.

Uvek kad postoje informacije o takvoj vrsti rizika pojačava se obezbeđenje i prikupljaju informacije kako bi se takve stvari sprečile - kaže Banjac.


On dodaje da i dalje postoje opasnosti od raznih kriminalnih grupa po bezbednost državnih funkcionera, bez obzira da li su vođe kriminalnih grupa u zatvoru ili bekstvu.


- Dovoljno je da jedan centar moći vuče konce, da naruči otmicu ili ubistvo, a drugi centar odnosno grupa to može da odradi. Zato opasnost i preti od onih koji su već u zatvoru ili se kriju - zaključuje Banjac.

Retke otmice dece

 

Otmica dece nije česta praksa kriminalnih grupa u Srbiji.

 

Možda najpoznatiji takav slučaj je kidnapovanje sina tenisera Bobe Živojinovića i pevačice Lepe Brene novembra 2000. godine. Tada osmogodišnji Stefan Živojinović nestao je ispred frizerskog salona na Bežanijskoj kosi, a policija o tome nije obaveštena, već su se pregovori vodili tajno. Ubrzo je isplaćena otkupnina i dečak se našao na slobodi. Prema nekim informacijama, otmičari su znali da je Živojinoviću stigla velika količina novca iz inostranstva i zbog toga su mu kidnapovali sina.


Otmica dece se koristi i za lična razračunavanja. Tako je u Hrvatskoj čuven slučaj otmice sedamnaestogodišnjeg sina generala Vladimira Zagorca, februara 2004. godine. Njega je navodno otela "ekipa" njegovog bivšeg prijatelja Hrvoja Petrača, a dete je nakon nekoliko dana oslobođeno, dok su otmičari pohapšeni.

 

Vreme najvažnije

 

Radomir M. Misaljević, vlasnik istražilačke agencije "Pravac", koji je u karijeri radio na nekoliko slučajeva otmica, kaže da je u takvim slučajevima uvek najvažnije vreme.


- U principu se otmičarima daje 12 sati da istaknu zahteve. Angažuju se specijalizovane ekipe policije, pogotovo pregovarački tim. Policija ispituje gde je oteta osoba poslednji put viđena, da li je ostao neki trag, uspostavlja se kontakt sa osobama s kojima je bila u kontaktu.

 

Mogu se blokirati glavni izlazi iz grada, ali se ne diže previše buke, kako se otmičarima ne bi dalo do znanja da ih traže. Tako je u Beogradu na primer važna provera nadzornih kamera, kojih je oko 500, da bi se pratilo kretanje vozila u kome se nalazi oteta osoba - objašnjava Misaljević.

 

Misteriozna smrt

 

Borivoje Borović

Smrt Vitomira Bajića u zatvoru je čudna i misteriozna, kaže njegov advokat Borivoje Borović.


- Njega je obešenog našao drugi zatvorenik, koji nije smeo da bude u njegovoj sobi, a reč je o osobi kojoj se sudi u istom predmetu. Kako je to moguće?

 

Urađena je Bajićeva autopsija, razgovarano je sa upravnikom zatvora i tužiocem, ali ćemo mi svakako tražiti da se obdukcija uradi i u Beogradu, kada stigne telo. U svakom slučaju, priče da je moj klijent planirao nekakvu otmicu su potpune spekulacije - kaže Borović.

 

2024 © - Vesti online