Petak 30.09.2011.
17:32
D. Dekić - Vesti

Savetuju Vojvođane da budu nacija

Posle poziva na bojkot u Raškoj oblasti i odluke albanskih popisivača u Bujanovcu i Preševu da napuste popisne komisije, u Novom Sadu svakodnevno niču bilbordi s ovim pozivom, čiji je autor potpisan kao grupa "Ja sam Vojvođanin/ka" na društvenoj mreži Fejsbuk.

Bilbord u Novom Sadu


Na panoima je zastava Vojvodine, trobojka sa tri žute zvezdice u sredini, koje simbolišu Srem, Banat i Bačku. Raspored boja na zastavi, u obliku otiska prsta je crveno-plavo-belo, kao i na srpskoj, s tim što plavo polje znatno šire od ostala dva.


- Imaš pravo da budeš to što jesi. Važno je da znaš, nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja. Neću put, nego povratak u Evropu. Ja sam Vojvođanin. To smo, što smo- poruke su na fejsbuk stranici autora koji se predstavljaju kao "nevladina organizacija".


Beg u anonimnost, izbegavanjem potpisa autora na bilbordima, prema mišljenju Vojvođanina i republičkog poslanika Demokratske stranke Srbije Željka Tomića, dovoljno svedoči da nemaju hrabrosti da izađu imenom i prezimenom pred građane kojima se obraćaju.


- Ova poruka na bilbordima nije sociološka i kulturološka, već isključivo politička. Pošto je i protivustavna, treba hitno ukloniti sa novosadskih ulica - kaže Tomić.
On ističe da pozivi za neodazivanje popisu imaju za cilj da obezvrede srpski nacionalni korpus, a krivac takvim potezima je aktuelna vlast koja je oslabila institucije i državu, umesto da ih snaži.

Srbi kao katolici

 

Sve srpske kuće u opštinama Sombor i Subotica, početkom nedelje su u poštanskom sandučetu pronašle koverat s letkom u kojem se pozivaju da se na predstojećem popisu "hrabro" izjasne kao Hrvati i katolici. To je izazvalo veliku ogorčenost Srba i pravdanje zamenika urednika Hrvatske riječi, Zvonka Sarića, čiji logo stoji na letku, da ovaj list nije odgovoran za njegovu distribuciju.

2024 © - Vesti online