Petak 30.09.2011.
14:40
J. L. Petković - Vesti

Nove radionice za izradu tradicionalnih zanata

- Edukovano je ljudstvo, a radionice su opremljene za prijem gostiju. U tim radionicama turista, gosti, mladi iz dijaspore mogu da se upoznaju sa tradicionalnim tehnikama tkanja, heklanja, veza, zlatoveza i izrade keramike, ali da sami probaju da rade na razboju. Naravno, mogu i da kupe suvenire. U njima, svaki turista može kvalitetno da provede slobodno vreme. Tako se naša tradicija naša kultura i tradicija neće zaboraviti, a obogatiće se naša turistička ponuda i zaposliti ljudi, kaže Snežana Jovanović, projekt menadžer “Etno mreže”.

Očuvati našu tradiciju i kulturu


Licence je, u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u Beogradu, dodelila pomoćnica ministra Renata Pindžo, koja je istakla da je projekat veoma značajan zbog samozapošljavanja žena i mladih u ruralnim područjima i stvaranje uslova za njihovo ekonomsko osnaživanje.


Projekat je trajao devet meseci i podrazumeva uvođenje standarda u proizvodnju rukotvorina i u edukaciju iz oblasti starih zanata – tkanja, pustovanja vune, veza i zlatoveza, pletenja, necanja, keramike i grnčarije. Tako je oko 200 naučilo stare zanate.

2024 © - Vesti online