Petak 30.09.2011.
14:30

Poslodavci prete bojkotom PDV-a

Plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) unapred je zatvorilo više od 13.000 firmi od 2008. godine, upozorila je danas Unija poslodavaca Srbije i najavila da će u saradnji sa Pokretom privrednika, preduzeti radikalne poteze.

Zatvoreno više od 13.000 firmi od 2008. godine zbog plaćanje PDV-a unapred (foto:Ilustracija)
 

Unija navodi da su nekadašnja preduzeća plaćala državi osam ili 18 odsto poreza na dodatu vrednost unapred, iako su prosečno duže od četiri meseca čekala na naplatu posla.

U anketi obavljenoj tokom avgusta i septembra, nekadašnji vlasnici i direktori zatvorenih preduzeća čiji su kontakti ostali u bazi Unija poslodavaca Srbije (UPS), kao glavni razlog za zatvaranje preduzeća svaki treći bivši privrednik, odnosno 34,5 odsto, naveo je obavezu plaćanja PDV unapred (u trenutku izdavanja računa - fakturisanja) za robu isporučenu kupcu ili uslugu izvršenu za naručioca posla.

UPS je izvršio analizu na uzorku od 1.146 preduzeća zatvorenih u periodu početak 2008 - kraj 2010, navedeno je u saopštenju. Kada se procenat iz uzorka na kome je obavljena anketa proširi na ukupan broj zatvorenih preduzeća (mala, srednja i velika - bez preduzetnika) u periodu 2008 - 2010. dolazi se do podatka da je više od 13.000 preduzeća zatvoreno zbog ovakve primene Zakona o PDV i plaćanje poreza unapred za ono što najčešće nije bilo naplaćeno.

Bez posla ostalo više od 100.000 osoba u privatnom sektoru

S obzirom na to da je u tom periodu u jednom preduzeću u proseku radilo 8,2 lica, dolazi se do zaključka da je ova neracionalna i ekonomski neopravdana naplata PDV-a ostavila bez posla više od 106.600 osoba u privatnom sektoru.

UPS je ukazao da već četiri godine uzastopno insistira da se promene članovi Zakona o PDV i da se porez na dodatu vrednost naplaćuje u trenutku realizacije posla (istog dana) ili maksimalno do tri dana od dana naplate posla.

Istovremeno, sa insistiranjem na promenama Zakona o PDV ova poslovna

Kako su rešili problem u svetu

U mnogim zemljama (među kojima su Češka, Slovačka, Rumunija, Španija, Portugal, Litvanija, Estonija) ovo je čak automatski rešeno tako što banke kojima se dostavi profaktura sa obračunatim iznosom PDV u trenutku kada novac od dužnika legne na račun date firme skida iznos za PDV i prebacuje ga na račun poreske uprave.

organizacija upozorava javnost, a posebno Vladu da zakonsko ograničavanje rokova plaćanja koje se najavljuje iz Vlade mora da sadrži jasne krivične sankcije za svakog prekršioca, inače će ono ostati samo deklarativna norma, neupotrebljiva u praksi.

Poslednjih nedelja postoje indicije da se u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja sprema predlog jedne ovakve odluke, ponovo bez konsultacija sa privredom i da će ova odluka biti kozmetičkog karaktera, svojevrstan marketing za medije i javnost, dok će njena praktična primena bez jasnih sankcija ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Firme koje plaćaju porez unapred a ne mogu da se naplate od svojih dužnika su prinuđene da ulaze u dozvoljeni ili nedozvoljeni minus kod banaka, dižu kratkoročne pozajmice i kredite i tako pokušavaju da "premoste" periode nelikvidnosti nastale kao posledica ovakvih propisa i faktičkog stanja u privredi. Na ovaj način država uzme porez unapred, banke zarade na kamati od pozajmica, a iz privrede se ispumpavaju sredstva, upozorio je UPS.

2024 © - Vesti online