Subota 01.10.2011.
08:00
novosti.rs

Oslobodite se zadaha

Nepravilna ishrana je najčešći uzrok zadaha
 

Nutricionisti savetuju kako da poboljšate dah i oslobodite se neprijatnosti pomoću određenih namirnica. Umesto žvaka i pepermint bombona mnogo je zdravije i efektnije da koristite začinske biljke, voće i povrće.

Biljke za prijatan dah

Peršunov list, korijander, ruzmarin, bosiljak, kardamom su lekovite biljke koje daju izvrstan ukus jelima, ali u svežem stanju, kada se grickaju, vrlo efikasno uništavaju

Grickanje peršuna uništava bakterije u ustima

bakterije u usnoj duplji i dah čine veoma prijatnim. Ove začine možete da konzumirate i u sušenom stanju.

Čaj od listova nane smiruje želudačne tegobe, poboljšava probavu, ali i osvežava dah. Osim toga, deluje kao blagi sedativ, odlično je sredstvo protiv stresa i prehlade, a možete ga konzumirati svakodnevno, umesto kafe koja je takođe jedan od uzročnika neprijatnog daha.

Čaj od žalfije je prirodno sredstvo za ispiranje usne duplje i grla. Ako su problem lošeg dana bakterije u grlu ili upala krajnika, žalfija će otkloniti taj problem.

Jogurt, voće i vitamin C

Aktivne materije iz jogurta vrlo su blagotvorne za želudac, a rezultati medicinskih istraživanja pokazuju da osobe koje češće piju jogurt imaju bolji dah, jer popularni

Jabuka i šargarepa pomažu u borbi sa zadahom

napitak bogat vitaminom D smanjuje prisustvo bakterija u ustima.

Voće i povrće bogato celulozom takođe se preporučuje u ovom slučaju. Sveža jabuka, šargarepa ili celer odlični su saveznici u borbi protiv zadaha. Dok ih žvaćete one podstiču lučenje pljuvačke i na taj način “ispiraju” usta.

Vitamin C sprečava razvoj bakterija i poboljšava imunitet. Namirnice bogate njime, kao što su paprika, južno voće, kupus.., jedite što više u svežem stanju, jer prilikom termičke obrade iščezava ovaj dragoceni sastojak.

2024 © - Vesti online