Petak 30.09.2011.
10:37
Vestionline

Kfor se boji Hašima Tačija

Drevs je ocenio da Srbi neće prihvatiti da kosovske sudije budu dovedene na sever Kosova, kao što je Tači najavio posle susreta sa ministrom odbrane Austrije Norbertom Darabošom u Prištini.

- Tada bi moglo doći do daleko većih nemira - rekao je Drevs, a prenose ''Večernje novosti''.

Pribojava se nemira: Erhard Drevs

Nemački general ''ne očekuje“ da će se situacija na severu Kosova brzo smiriti.

- Instaliranje kosovskog pravosuđa na severu nije moguće bez saglasnosti srpske zajednice. Stanovništvo sa severa svim raspoloživim sredstavima odupreće se tome - kaže za ''Novosti“ Nikola Bigović, predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici.

- Pitanje je kako može da funkcioniše sud ukoliko se stanovništo ne složi sa tim i da li će predstavnci međunarodne zajednice, i u ovom slučaju, sudije i tužioce dovoziti helikopterima - pita se Bigović i podseća da na severu pokrajine funkcioniše pet pravosudnih organa koji rade po sistemu države Srbije.

Da li zbog pretnji Tačija da će još jednom jednostranom akcijom pokušati da izazove nove nemire na Kosovu, ili zbog nečeg drugog, tek, snage Kfora na severu Kosova sve češće pokazuju mišiće, navodi list.

I u četvrtak su raspoređivali svoje snage, pojačane kosovskom policijom u južnom delu Kosovske Mitrovice. Ojačavaju i bedeme oko baze u Jarinju, koju su podigli na uzurpiranom privatnom posedu Srba.

Od kosovskih policajaca Kfor je preuzeo i kontrolisanje multietničkih naselja Bošnjačka mahala i Mikro naselje u severnom dele Kosovske Mitrovice. Kao odgovor na to Srbi su barikadu na glavnom mostu na Ibru ojačali novim tonama šljunka i povećali broj njenih branilaca.

2024 © - Vesti online