Četvrtak 29.09.2011.
22:17
Beta

Tribunal odbio zahtev, Šešelj i dalje u Hagu

Vojislav Šešelj ostaje u pritoru u Hagu
 

Šešelj je zahtev, podnet u julu, zasnovao na tvrdnji da je prekršeno njegovo pravo na brz postupak, ali je većina sudija ocenila da je ta tvrdnja neosnovana.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Suđenje je počelo u novembru 2007, posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu.

Šešelj je u pritvoru Tribunala od februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je bio optužen.

Sličan zahtev, Šešelj je usmeno podneo 2009. godine, ali je i tada bio odbijen.

Suđenje Šešelju uskoro bi moglo biti okončano završnim rečima optužbe i odbrane, nakon što je lider SRS, krajem avgusta, nagovestio da neće izvoditi dokaze odbrane.

Šešelj je tada tvrdio da mu je Tribunal "uskratio" pravo da se brani time što odbija da finansira troškove odbrane, ali mu je sudija Antoneti odgovorio da pribegava trikovima, kako bi na svoju stranu pridobio javnost.

Tribunal je ranije odobrio da se Šešelju plati polovina troškova odbrane od oktobra prošle godine, ali on sudskom sekretarijatu nije dostavio neophodnu dokumentaciju.

Na poslednjoj raspravi o stanju u postupku, 23. avgusta, sudija Antoneti je najavio da će sledeća statusna konferencija biti održana početkom oktobra, ali ona do sada nije zakazana.

2024 © - Vesti online