Četvrtak 29.09.2011.
21:39
Vestionline

"Pao" aerodrom u Gadafijevom rodnom gradu

Molitva pre odlaska u borbu
 

Francuska agencija AFP je prenela tvrdnje vojnih komandanata novih libijskih vlasti, da su njihovi borci preuzeli kontrolu nad hotelom Mahari i aerodromom, ali da je situacija "promenljiva".
 

Novinari Rojtersa sa lica mesta su javili da su borci NPS preuzeli potpunu kontrolu nad aerodromom u Sirtu, ne potkrepivši je detaljima.
 

Britanska agencija samo je podsetila da su borci NPS u poslednjih nedelju dana sproveli dva sveobuhvatna napada na Sirt, uz podršku aviona NATO, ali da su se našli u bezizlaznoj situaciji zbog snajperista i jake artiljerijske vatre pro-Gadafijevih snaga u tom gradu, udaljenom 360 kilometara istočno od Tripolija.

NPS je pozvao NATO da pojača vazdušne napade na Sirt, Gadafijevo rodno mesto, i Bani Valid, jedini njegov preostali bastion.
 

Komandanti snaga novih libijskih vlasti saopštili su da je Musa Ibrahim, portparol Moamera Gadafija, uhvaćen je danas u blizini Sirta. Oni su rekli da su Ibrahima uhvatili pripadnici snaga NPS iz Misrate dok se vozio u blizini Sirta.

Prema rečima zvaničnika novih libijskih vlasti, Gadafi se skriva u blizini zapadnog grada Gadamisa, nadomak granice s Alžirom, gde ga štiti pleme Tuarezi.
 

U audio poruci Gadafi je pohvalio otpor svojih pristalica u Bani Validu, gradu u kojem je, po tvrdnjama Nacionalnog prelaznog saveta, ubijeno 11 boraca nove vlade. Mesto na kojem se trenutno nalazi odbegli libijski lider za sada nije poznato.

2024 © - Vesti online