Subota 01.10.2011.
07:49
J. L. Petković - Vesti

20 godina od smrti Jugoslavije (7): Ne daj, bože, novog zemljotresa

Zemljište na prodaju...

- Crnoj Gori su potrebni radnici, a ne pravnici. Crnoj Gori su potrebni farmeri, a ne menadžeri. Crnoj Gori su potrebne zanatlije, a ne diplomate - slikovito je objasnio Božidar Šišević, samostalni istraživač Centra za ljudske resurse crnogorskog Zavoda za zapošljavanje.


Predrag Popović, lider Narodne stranke, kaže da je Crnoj Gori Jugoslavija donela samo dobro.

20 godina od smrti Jugoslavije:

1. Balkansko roblje MMF
2. Zemlja u kojoj je sve propalo
3. Rasprodana država
4. Tuča oko hrane
5. Radni dan za kilo mesa
6. Zakon o pečenju praseta


- Sa ove distance je teško porediti da li se u Crnoj Gori živelo bolje u vreme Jugoslavije ili sada. Poređenje bruto nacionalnog dohotka jasno pokazuje da je tada standard bio bolji u svim republikama bivše države. Da Crna Gora nije profitirala kao članica bivše Jugoslavije, prva bi je napustila. Bili smo mala republika, ali smo imali velike koristi. Setite se solidarnosti svih republika posle razornog zemljotresa 1979. Svi su potrčali da pomognu, i sve što postoji na primorju, izgrađeno je zahvaljujući toj pomoći. Građani sivh republika su 10 godina odvajala samodoprinos za izgradnju razorene zemlje. A, čak i bez toga, imali bismo razloga da budemo zadovoljni - smatra Popović.


Jugonostalgija u Crnoj Gori postoji baš kao i u svim državama bivše Jugoslavije.


- Kod nekih je povezana sa komunizmom, drugi žale za poštovanom državom, a treći za blagostanjem. Ima i onih kojima jer Jugoslavija za sve kriva. Crna Gora se odvojila od Srbije i to naplatila bržim evropskim putem. I priznavanjem nezavisnosti Kosova kupili smo ulaznicu za EU. Ipak, mislim da smo mi samo ispred BiH i Makedonije - zaključuje Popović.
 

K R A J

2024 © - Vesti online