Petak 30.09.2011.
07:41
J. L. Petković - Vesti

20 godina od smrti Jugoslavije (6): Zakon o pečenju praseta

Ljubljanski harmonikaš osmislio humanitarnu akciju za samog sebe

Slovenci su prvi zajedničkoj državi okrenuli leđa, smatrajući je omčom oko vrata za dalje napredovanje, pa je tako i danas uvraženo mišljenje da za njih Titova Jugoslavija nema apsolutno nikakav kulturni značaj.

Ali, nije baš tako, kaže Zmago Jelinčič, čelnik Slovenske nacionalne stranke.

Svađa oko mora

I Slovenije nije prošla bez trzavica sa ostalim državama bivše SFRJ. Najveći problem nastao je sa Hrvatskom oko razgraničenja na moru, koji je uslovljen podrškom za napredovanje ka EU.

- Nije baš tačno takvo mišljenje među Slovencima. Mi se i danas u velikoj meri sećamo Jugoslavije u pozitivnom smislu. Istina, u Evropskoj uniji nema carine, granica, imamo zajedničku valutu, ali je u Jugoslaviji bio bolji kvalitet života. Svako je mogao da izgradi kuću, a danas je sve u okviru direktiva EU koje ne dozvoljavaju da sam gradiš kuću, propisuje kakvi trebaju da budu krastavci i jabuke, pa čak zabranjuju i pečenje prasića i kuvanje rakije.


U Sloveniji iz godine u godinu raste broj poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita. Godinama unazad u Beograd stiže hrvatsko-slovenačka štafeta.


- Ne bih rekao da su ti ljudi jugonostalgičari. Oni su zapravo realisti, jer je u Jugoslaviji život bio lep, a čovek je imao osećaj da se svaki dan stvari pomeraju nabolje. To je velika razlika u odnosu na život kojim sada živimo. Osim što nemamo problem sa putovanjima i da ne moramo svaki put kada pređemo granicu da menjamo pare, treće velike prednosti sadašnjeg života ne mogu da se setim - dodaje Jelinčič.


Slovenci kao da sve više pate od klaustofobije i vide da su samo mali pion na evropskoj šahovskoj tabli, u kojoj dve-tri zemlje vuku poteze.

20 godina od smrti Jugoslavije:

 

1. Balkansko roblje MMF

2. Zemlja u kojoj je sve propalo

3. Rasprodana država

4. Tuča oko hrane

5. Radni dan za kilo mesa

Sutra - 20 godina od smrti Jugoslavije (7): Ne daj, bože, novog zemljotresa

2024 © - Vesti online