Četvrtak 29.09.2011.
19:32
Beta

Novi Sad: Bačena tri "molotovljeva koktela"

Zapalila su se dva od tri "koktela": Omladinski centar CK 13 u Novom Sadu
 

Zapaljive bombe su bačene preko kapije u dvorište, a požar su sprečili gosti iz inostranstva koji su sinoć spavali u CK 13, navodi se u saopštenju koje prenose beogradski mediji.

Inače, ovo je četvrti napad na CK 13 u poslednja dva meseca i najgori je do sada. U više navrata na fasadi CK 13 su ispisani uvredljivi grafiti, a bilo je i bacanja kamenica na zgradu koja se nalazi u širem centru grada, u Ulici vojvode Bojovića 13.

Omladinski centar CK 13 ocenio je da to što nisu nađeni krivci za ovakve napade, ohrabruje ekstremiste.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je oštro osudila napad na Omladinski centar CK 13 i zatražila da se hitno otkriju napadači i da im se sudi. Ta koalicija je zatražila od direktora policije Milorada Veljovića da pruži svu pomoć novosadskoj policiji radi nalaženja napadača, s obzirom da je ova Policijska uprava prinuđena da rešava brojne incidente u Novom Sadu i okolini, za koje postoje indicije da su ih počinili pripadnici ekstremističkih grupa.

Građanska Vojvodina je podsetila da je to tražila od Veljovića još početkom avgusta, ali da napadači na CK 13 nisu nađeni.

"Smatramo da se poslednji incident mora čitati i u kontekstu najavljene Parade ponosa i da se njime šalje surova preteća poruka LGBT populaciji. Takođe, ovaj napad moramo posmatrati i u kontekstu incidenata na nacionalnoj osnovi koji se dešavaju na teritoriji Vojvodine, a koji upozoravaju da je nacionalistički ekstremizam u usponu", navela je Građanska Vojvodina.

2024 © - Vesti online