Četvrtak 29.09.2011.
16:33
Srna

Vehabije nabavljaju eksploziv da bi ga upotrebile

Loš rad obaveštajnih i istražnih službi: Dževad Galijašević
 

On je rekao da je poslednje u nizu otkrivanje šest kilograma eksploziva u Husini kod pripadnika vehabijskog pokreta Muradifa Hamzabegovića, zvanog Hamzabeg, i da je to samo pojedinačan slučaj, kakvih na terenu postoji mnogo više.


"Eksploziv, minsko-eksplozivna sredstva, kao i naoružanje i vojna oprema u ovoj zemlji nisu zaštićeni i ne čuvaju se adekvatno. Dostupni su grupama i pojedincima za upotrebu i izvršenje najtežih krivičnih dela. Naše službe ne rade dobro, prvenstveno zajedničke službe kao što su Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) i Obaveštajno-bezbednosna agencija. Na sceni je i prekogranični šverc naoružanjem i vojnom opremom", rekao je Galijašević za "Fokus".


On je konstatovao da je sasvim jasno da je vehabijski pokret jedina organizovana grupa kod koje se u zadnjih pet godina pronalazi eksploziv i druge ukradene eksplozivne materije.


Ekspert iz oblasti bezbednosti Predrag Ćeranić rekao je da različite informacije Ministarstva odbrane BiH koje su u vezi sa nestankom 11 tona eksploziva iz vojnih skladišta dostavljene Predsedništvu BiH, kao i reakcije srpskog člana Predsedništva Nebojše Radmanovića, ukazuju na potrebu da se ceo slučaj istraži do kraja kako ne bi došlo do nesagledivih posledica.


"Da su nađene nelegalne puške ili pištolji, onda bi se moglo polemisati o tome da se radi o zaostacima iz rata. Međutim, eksploziv je već nešto posebno. To podrazumeva da osoba kod koje je pronađen zna njim da rukuje, da ga je već upotrebljavala ili je obučena da ga upotrebi u nekom crnom scenariju", istakao je Ćeranić.

2024 © - Vesti online