Četvrtak 29.09.2011.
10:52
Beta

Dve decenije od smrti majora Milana Tepića

Narodni heroj major Milan Tepić
 

Opsada kasarne u Bjelovaru i centralnog skladišta borbenih sredstava u obližnjem selu Bedenik trajala je od jula meseca 1991. godine, a nakon zauzimanja kasarne u gradu, u kojoj je zarobljeno više od 200 pripadnika JNA, Tepić se sa grupom vojnika povukao u skladište, ne želeći da preda oružje hrvatskim snagama.


Kada je postalo jasno da skladište neće moći da bude odbranjeno, Tepić je aktivirao prethodno postavljeni eksploziv i digao u vazduh skladište.
 

Počasti od svog naroda

 
Tepićevo ime nosi jedna ulica u beogradskoj opštini Savski venac, kao i u većem broju gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. U njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je Orden za zasluge u ratu, koji nosi Tepićevo ime.

 

Broj poginulih pripadnika JNA i hrvatskih snaga u toj eksploziji nikada nije utvrđen, a 20 godina kasnije i dalje je predmet krajnje oprečnih procena. Poznato je da je sa Tepićem poginuo i vojnik na redovnom služenju vojnog roka Stojadin Marković, iz okoline Valjeva.


Marković je sa topa na oklopnom transporteru dejstvovao po napadačima sve dok nije pogođen protivoklopnim projektilom.


Prema različitim procenama, u eksploziji je poginulo do 20 pripadnika JNA, koji su obezbeđivali skladište, kao i neutvrđeni broj hrvatskih vojnika. Hrvatska strana zvanično je priznala pogibiju 11 vojnika, ali se još oko 200 njih vodilo kao nestali.


Predsedništvo SFRJ je Tepića, 19. novembra 1991. godine, posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja, što je ujedno i poslednje takvo odlikovanje koje je dodeljeno nekom učesniku rata. Vojnik Stojadin Marković je tek 31.12.1999. godine, na inicijativu Udruženja boraca iz Valjeva i tamošnje lokalne samouprave, odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

2024 © - Vesti online