Četvrtak 29.09.2011.
14:21
J. Arsenović - Vesti

Milićević: Dačić zna šta radi

Boris Milićević

Da li Parada treba da se održi i u okolnostima kada se dešava nasilje nad kosmetskim Srbima?
- Sigurno da dešavanja na Kosovu dodatno komplikuju bezbednosnu sutuaciju u Srbiji i to je ono o čemu moraju da misle i policija i organizatori Parade ali i svi oni koji učesnicima prajda prete nasiljem.

Naglasio bih da za nasilje krivično treba da odgovaraju oni koji ga uzrokuju, a to su oni koji prete nasiljem.

To pitanje je dakle za organizatore i policiju, a ja nisam učestvovao u ovogodišnjoj organizaciji.


Kakvo je vaše lično mišljenje?

- Mislim da u situaciji eskalacije, bilo na Kosovu ili u Beogradu, treba dobro razmisliti šta treba da se radi. Realna opasnost postoji da Parada postane sama sebi cilj, a ona je samo jedno od sredstava za skretanje pažnje na diskriminaciju i ugrožavanje prava pripadnika seksualnih manjina.


GSA nije organizator parade, da li su sukobi unutar gej organizacija isti kao i kod drugih organizacija u Srbiji?
- Sukobi mogu da budu i dobri i loši, zavisi kako se vode. Gej pokret ima mnogo veće druge probleme od toga ko je organizator parade. Recimo, često na njega žele da utiču gej osobe koji nisu autovani, odnosno javno deklarisani, a žele da vode gej pokret.


Imate li problem da odgovorite na vulgarne komentare Dragana Markovića Palme o gejovima i lezbijkama, inače koalicionog partnera SPS-a?
- Nemam šta ja njemu da odgovoram. Svako ima pravo na svoje mišljenje i svako je odgovoran za svoje postupke.


Da li ste o tome razgovarali sa Dačićem?
- Jesam, i rekao mi je isto što sam i ja vama odgovorio. Dačićeva i moja lična politika, kao i politika SPS-a nisu zasnovane na sukobima.


Očekujete li da lider vaše stranke dođe na Paradu ako bude održana?
- Mislim da će na taj dan biti zauzet poslom. Bilo da bude u zemlji ili u inostranstvu, on će kao ministar policije raditi svoj posao.

Podrška države, partija, medija i privrede

 

Gej pokret u Srbiji se nalazi u prelomnoj tački kada treba iz faze probijanja u javnosti preći u fazu ozbiljnog delovanja.

 

U prethodnoim periodu gej pokret je ustanovio ko su mu saveznici sa kojima u narednoj fazi treba formulisati šta se tačno zajedno može uraditi: sa političkim partijama - koje su to zakonske promene, sa državom koje su to promene u radu institucija, sa medijama koje su to promene u načinu izveštavanja, a sa privredom koji su to načini finansijske podrške, smatra Milićević.

2024 © - Vesti online