Četvrtak 29.09.2011.
13:19
M. Filipović - Vesti

SAD: Sud prihvatio tužbu krajiških Srba

Sudija Ruben Kastiljo

Nagodbe u utorak nije bilo niti su je advokati optuženih generala nudili i sami iznenađeni oštrim nastupom sudije i njegovom tvrdnjom da se ništa iz optužnice za sada neće izbacivati.

Podsećamo, u avgustu se Federalni sud u Čikagu oglasio nadležnim da sudi po tužbi Srba iz bivše Republike Srpske Krajine protiv MPRI od koje je zatražena odšteta od 10 milijardi dolara, ili 25.000 dolara po svakom od 200.000 izbeglih i prognanih Srba.


- Suđenju su prisustvovali advokati Srba Robert i Džon Pavić, a na strani optuženih bio je tim od šest advokata.

Mi smo odlukom sudije više nego zadovoljni, imamo utisak da će biti fer u ovom komplikovanom procesu.

U decembru ćemo imati još jedno statutarno ročište, na kome tuženi takođe mogu predložiti nagodbu.

Imajući u vidu napomenu sudije da ovaj slučaj ima dubinu i ozbiljnost, verovatno će sudski postupak biti započet nakon februara 2013. godine - rekao je za "Vesti" advokat Džon Ostojić, koji je uz pomenute advokate i Tonija Demata, takođe član advokatskog tima optužnice.


Ovaj sudski proces na svetlost dana dovešće i višeslojni koncept američkih privatnih vojnih kompanija čiji se vojnici i generali upuštaju u ratne sukobe širom sveta.

Dobićemo proces

 

- Vreme za pripremu procesa mi ćemo iskoristiti na najbolji način. Do februara 2013. tuženi su dužni da nam dostave sve potrebne dokaze o njihovim akcijama i aktivnostima. Radićemo strpljivo na ovom slučaju, uvereni da će izbeglice iz RSK dobiti makar tu novčanu satisfakciju - rekao je Ostojić.

2024 © - Vesti online