Četvrtak 29.09.2011.
02:49
B92

Od istarskog seoceta do Titovog "istorijskog ne" i dalje

Stogodišnja Dragica Vitolović-Srzentić na Prvomajskoj paradi u Moskvi

Rođena u malom mestu Sovinjak u Istri, došla je u Beograd 30-ih godina, ušla u krugove levičarskih intelektualaca, udala se za predratnog komunistu Voju Srzentića, borila u partizanima, u posleratnom režimu bila službenik od poverenja i čak lično nosila u Moskvu 1948. pismo za Staljina sa čuvenim Titovim "ne", ali je 50-ih dospela u zatvor kao informbirovac.

Film se sastoji od iskaza, intervjua i rekonstrukcija.

U najvećem delu filma Dragica Srzentić govori direktno u kameru i fascinira kako svojom neobičnom sudbinom, tako i vitalnošću i vedrim pristupom životu.

Zbog velikog broja okupljenih poštovalaca specifičnog opusa Želimira Žilnika u prepunu Veliku salu Doma Omladine unošene su dodatne stolice.

Želimir Žilnik

Obraćajući se publici posle projekcije, Žilnik je izjavio da je rad na ovom fimu bio izvanredno iskustvo.

"Imali smo priliku da naučimo puno toga što danas u zvaničnoj istoriografiji i publicistici ne možete da čujete", rekao je on.

Žilnik je istakao da su zahvaljujući Dragičinoj "neverovatnoj duhovnoj snazi, memoriji i daru pripovedanja", snimili puno materijala te da je hteo da uradi šest puta po sto minuta filma.

"Svi su mi rekli - ti si bolestan. Uostalom, uradi prvih sto minuta pa da vidimo. Ovaj aplauz večeras ohrabruje", dodao je on.

2024 © - Vesti online