Četvrtak 29.09.2011.
03:09
Beta

Libijski revolucionari traže da NATO pojača bombardovanje

Libijske revolucionarne snage pripremaju se da pokrenu novu ofanzivu na Bani Valid, koji se nalazi 170 kilometara južno od Tripolija. U jučerašnjim sukobima oko tog grada poginulo je 11 ljudi, uključujući i jednog komandanta revolucionarnih snaga.

Jedan oficir koji podržava Prelazni nacionalni savet (PNS) rekao je da je NATO prisutan ali da ne dejtvuje dovoljno i da je pobunjenicima potrebno više pomoći od Alijanse.

Gadafijevi protivnici traže jače razaranje sopstvene zemlje

Borci novih snaga takođe već nekoliko dana opsedaju Sirt, grad na obali od 70.000 stanovnika. Pobunjenici su juče objavili da su ga zauzeli, ali su borbe u gradu nastavljene.

U borbama u Sirtu juče je poginulo više od deset boraca novih vlasti a bolnički izvori javljaju da je bilo novih gubitaka.

Jedan od boraca rekao je da se članovi porodice Gadafi nalaze u Sirtu i da ih štiti veliki broj borca vernih bivšem libijskom vođi. "Snage verne Gadafiju bore se u civilu i ima afričkih plaćenika svuda u Sirtu", dodao je.

Zvaničnici Prelaznog saveta veruju da se i dva Gadafijava sina kriju u Bani Validu i Sirtu, inače Gadafijevom rodnom gradu.

NATO je juče upozorio da se ozbiljno pogoršala humanitarna situacija za civile u Sirtu i Bani Validu. Ujedinjene nacije su takođe navele da je položaj desetina hiljada civila koji su već pobegli iz ta dva grada zabrinjavajuć.

NATO od marta komanduje međunarodnom vojnom operacijom u Libiji, koju je odobrio UN da bi se zaštitili civili.

2024 © - Vesti online