Sreda 28.09.2011.
16:16
RTS

Gospođo Kosor, ne hvalite zločince!

Dobila packu od Evropske komisije: Jadranka Kosor
 


Šef delegacije Evropske komisije u Zagrebu Pol Vandoren je podsetio da je Gotovini i Markaču u Hagu izrečena prvostepena presuda za njihovu ulogu u događajima 5. avgusta 1995. u operaciji "Oluja" i da je u ovom trenutku u toku žalbeni postupak, prenose mediji u Srbiji.


Evropska komisija, dodaje se u izjavi, ponavlja značaj pune saradnje sa Haškim tribunalom, čiji je Hrvatska osnivačka članica.


"Cenimo napore koje je hrvatsko rukovodstvo napravilo u pravcu pomirenja i podsticanja duha toleracija i verujemo da će Hrvatska nastaviti u tom pravcu", zaključio je ambasador.


Haški tribunal je prvostepenom presudom od 15. aprila Gotovinu osudio na 24, a Markača na 18 godina zatvora zbog učešća u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" i zločina nad srpskim civilima tokom i posle operacije "Oluja".


Kosorova je najpre u Kninu 5. avgusta u govoru na centralnoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti i obeležavanju 16-godišnjice "Oluje" pozdravila veterane i generale, pre svega Gotovinu i Markača, za šta je dobila višeminutni aplauz.


U Briselu, međutim, niko nije reagovao na te izjave hrvatske premijerke koja je pre dva dana, posle sastanka sa slovačkom koleginicom Ivetom Radičovom, rekla da je akcija "Oluja" bila oslobodilačka, a da su osuđeni generali zaslužni za hrvatsku slobodu.

2024 © - Vesti online