Sreda 28.09.2011.
13:09
Lj. Ivanović - Vesti

Dragaš: Prebićemo dugove sa Hrvatskom

Branko Dragaš

- Uredba koju je donela naša vlada nije dobro rešenje jer se pokazalo da građani i preduzeća nisu u stanju da rešavaju pitanja imovine pojedinačno. To moraju da rade vlade.

Nikako se ne sme dopustiti da rasprodaja srpske imovine pre zakona o sukcesiji bude zaboravljena.


Srbija je 2004. potpisala Sporazum o sukcesiji, po kom se obavezala da neće prodavati ništa tuđe na svojoj teritoriji, ali Hrvatskoj to nije smetalo da rasprodaje srpsku imovinu?

- Sporazumom o sukcesiji je jasno definisano da se imovina koja je postojala 31. decembra 1990. godine mora vratiti fizičkim i pravnim licima prema sedištu i prebivalištu na taj dan. Ali, deo imovine je prodat i to na svim stranama. Kao što znamo para nema za obeštećenje, a pojedinačne tužbe nisu i neće dati rezultate.

Pa šta biste vi predložili Vladi da ste u poziciji?
- Prebijanje dugova. Postoje međunarodni standardi vrednovanja imovine i prvo bi trebalo proceniti tačno šta je koja republika gde imala i koliko to sada vredi. Onda bi se multilateralno prebijala potraživanja. Razlika koja bi ostala, a ostala bi jer nisu republike ulagale jedna u drugu na bazi reciprociteta, mogla bi da se kompenzuje drugom imovinom, odnosno zamenom, ili poslovima, koncesijama.

Mislite li da postoji politička spremnost da se jedan takav dogovor napravi?
- Ne, nažalost. Mi smo danas još udaljeniji jedni od drugih, posebno u slučaju Srbije i Hrvatske. Da stvar bude teža, u obe države je aktuelna predizborna kampanja pa možemo očekivati da se zapaljiva retorika samo pojača, a ne stišava. Sve će leći na svoje mesto tek na leto iduće godine kad obe države budu imale nove vlade. Tad će moći hladne glave da se razgovara.
 

Zaboravljeni obični ljudi

 

Posebno bolno pitanje za Srbiju su stanarska prava desetina hiljada izbeglica koji su potpun obespravljeni u Hrvatskoj. Mogu li Srbija i Hrvatska da se dogovore i reše sudbinu unesrećenih ljudi?


- Srbija je trebalo da pitanje građanskih prava i imovine stavi u centar odnosa s Hrvatskom. Šansu da se to tako postavi smo iznova propuštali, ali će obični ljudi kojima su oduzeta elementarna prava morati da budu obeštećeni pre ili kasnije.

2024 © - Vesti online