Utorak 27.09.2011.
09:12
Press

Vojska deli ratni raspored, ko odbije ide u zatvor

Ko neće u rat može u zatvor

List piše da je ministar odbrane Dragan Šutanovac u ponedeljak "potvrdio da pozivi nemaju nikakve veze sa Kosovom i da se ne planiraju dejstva u južnoj srpskoj pokrajini".

"Radi se o redovnom pozivanju rezervista, a biće ga dok bude postojala vojska - kao i u drugim državama", rekao je Šutaniovac za "Press".

Više od 1,5 miliona rezervista

 

Vojska Srbije kažu da je tajna koliko rezervista imamo, ali se barata podatkom od oko 1,7 miliona ljudi koji su završili redovnu vojsku. Građani u rezervnom sastavu imaju pravo na "prigovor savesti" ukoliko više ne žele da nose oružje, ali tek četiri godine posle odsluženja vojnog roka.

U Ministarstvu odbrane rekli su za list da je u toku redovna i planska aktivnost u vezi sa popunom ratnih jedinica, i da se javnost o tome redovno obaveštava.  Neodazivanje pozivu povlači kaznu od 10.000 do 50.000 dinara ili zatvor od 60 dana.

"Aktivnosti u vezi sa pripremama ratnih jedinica Vojske Srbije odvijaju se u skladu sa godišnjim i petogodišnjim planovima pozivanja i obučavanja rezervnog sastava. Obaveza lica u rezervnom sastavu je da se odazove u vreme i na mesto naznačeno na pozivu. Ko se ne odazove na poziv, a odustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije", prenosi list iz Vojske Srbije.

Prašina oko podele ratnih rasporeda podigla se prošle nedelje kada se Helsinškom odboru za ljudska prava javio se muškarac koji je od Ministarstva odbrane dobio poziv za dobijanje svog.

Čovek koji se obratio Sonji Biserko napisao je da se plaši novčane kazne ili zatvora, kako je zaprećeno, ali da ne želi da ide u rat.

"Država koja, za sve godine mog detinjstva do sada, kada sam već odrastao čovek koji ima 31 godinu i planira porodicu, nije mi pružila uslove da sebi stvorim pristojan život, ima smelosti da traži da budem deo rezervista u slučaju rata. I pri tom mi preti finansijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam da li me više obuzima strah ili ljutnja", piše u pismu koje je dobio Helsinški odbor.

2024 © - Vesti online