Utorak 27.09.2011.
01:08
Srna

Antiromski nemiri zapalili Bugarsku

Putem društvene mreže "Fejsbuk" u više bugarskih gradova sinoć su organizovani protesti, a tokom većine ovih skupova izbilo je nasilje.

Bugarska policija na mukama širom zemlje

U Varni su u toku masovna hapšenja, a saobraćaj je obustavljen. Uhapšen je deo demonstranata koje je policija zaustavila ispred romske mahale.

U protestima u Plovdivu učestvovalo je 1.500 ljudi. Uhapšeno je 47 huligana, a mediji su javili da je polomljeno staklo na policijskom vozilu i kamera jedne televizije. Demonstranti su bacali kamanje na vozila u pokretu.

Policija stalno dobija lažne dojave o sukobima u romskim mahalama, u kojima je pojačano prisustvo organa reda.

U Burgasu su uhapšene tri osobe, a situacija u tom gradu je za sada pod kontrolom.

Demonstranti su u Plevenu zapalili prostorije Gradskog odbora Pokreta za prava i slobode, stranke bugarskih Turaka.

U Sofiji su demonstranti bacali flaše ka domu Sobranja, a pokušali su da se probiju i do džamije Banja Baša, ali ih je policija sprečila.

Deo grada u kojem se nalazi zgrada Sobranja blokiran je, dok je saobraćaj obustavljen.

Bugaski mediji javljaju da su protesti organizovani i u Blagoevgradu, Velikom Trnovu, Pazardžiku.

Zapaljena imovina "cara Kire"

Jedna sofisjka televizija objavila je sinoć da se car Kiro sa porodicom nalazi u jednom luksuznom hotelu u pozantom bugarskom zimskom odmaralištu Borovec, nedaleko od Sofije.

Bugarski predsednik i premijer Georgi Prvanov i Bojko Borisov pozvali su na uzdržanost nakon nereda tokom vikenda u Katunici, kod Plovdiva.

Bugarska policija uhapsila je tokom vikenda 127 huligana, koji su učestvovali u paljenju rezidencije, automobila i kuće romskog kriminalnog lidera Kirila Raškova, poznatijeg kao car Kiro u Katunici.

Neredi u Katunici počeli su u petak uveče, kada je autobus sa rođacima Raškova pregazio 19-godišnjeg mladića Angela Petrova, koji je u bolnici podlegao povredama. Meštani tvrde da je mladić stradao zbog sukoba sa porodicom Raškova koja mu je pretila smrću.


Car Kiro je najbogatiji bugarski Rom, a bogatstvo je počeo da stiče dilovanjem deviza i zlata još u vreme režima Todora Živkova.

Nakon demokratskih promjena u Bugarskoj osnovao je fabriku za proizvodnju alkohola u kojoj je do nedavno proizvodio lažni lakohol, a bavio se i drugim zabranjenim delatnostima. Osnovao je i političku stranku.

2024 © - Vesti online