Utorak 27.09.2011.
08:09
Beta

Hitno o imovini oduzetoj posle 1991.

Poštujte Bečki sporazum i vratite oteto!

Kako se navodi u saopštenju, to udruženje traži da što pre bude sazvana sednica Stalnog mešovitog komiteta za sprovođenje Bečkog sporazuma o sukcesiji na kojoj bi se razgovaralo o toj imovini.

U Aneksu G Bečkog sporazuma pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava", kaže se da će građanima i drugim pravnim licima biti priznata, zaštićena i vraćena prava koja su imali 31. decembra 1990. godine u skladu sa utvrđenim normama i standardima međunarodnog prava.

U slučaju da neka od država sukcesora odbije dogovor o primeni Aneksa G Bečkog sporazuma, Vlada Srbije bi, kako se ističe u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica, trebalo da povede diplomatsku aktivnost u Evropskoj uniji i drugim centrima međunarodne zajednice.

Od Vlade Srbije se traži i da ukine delove Uredbe o zaštiti imovine preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, kojima se omogućuje privatizacija imovine čiji su vlasnici preduzeća iz Hrvatske i drugih država sukcesora.

Koalicija udruženja izbeglica osnovana je krajem 2008. godine i okuplja 43 udruženja iseljinih iz bivših republika SFRJ.

Prema podacima Koalicije, u Srbiji ima 500.000 izbeglica iz Hrvatske, a imovinu u Hrvatskoj potražuje više od 100.000 sadašnjih građana Srbije.

2024 © - Vesti online