Ponedeljak 26.09.2011.
22:05
Beta

BiH i dalje bez Saveta ministara

Milorad Dodik: Nudili smo kompromise koji, nakon što su odbijeni, više ne važe

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, koji je bio domaćin današnjeg sastanka, rekao je novinarima da su predstavnici stranaka iz Republike Srpske (RS) bili spremni na ustupke i odustajanje od početnih principa, ali da to nisu prihvatile stranke iz Federacije BiH.


On je ocenio da BiH zbog nemogućnosti dogovora oko Saveta ministara "tone sve dublje u političku i svaku drugu krizu", dodajući da ne vidi izlaz iz postojeće situacije.


Dodik: Nudili smo kompromise

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je srpska strana ponudila određene kompromise koji, nakon što su odbijeni, više ne važe.


Prema njegovim rečima, osnovni problem je "konceptualna razlika u shvatanju BiH, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda".


"Čvrsto stojimo na konceptu očuvanja dejtonske BiH i konstitutivnih naroda", kazao je Dodik.


Srbi konstruktivni, ostali u sukobu

Portal Depo.ba objavio je da su predstavnici srpskih stranaka tokom pregovora odustali od određenih ministarskih pozicija, ali da je došlo do sukoba između Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) s jedne, i dva HDZ-a, s druge strane.


Prema ovom portalu, predstavnici ova dva bloka nisu mogli da postignu dogovor o tome kome će pripasti mesto predsedavajućeg Savetu ministara BiH, jer i jedni i drugi smatraju da ta funkcija pripada upravo njima.


U razgovorima u Brčkom učestvovali su predsednicu SDS-a Mladen Bosić, SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović, HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija.


Iako je bilo najavljeno da će biti razgovarano i o pitanjima u vezi sa evropskim putem BiH, odnosno o popisu stanovništva, primeni presude u slučaju "Sejdić-Finci", zakonu o državnoj pomoći i vojnoj imovini, te teme uopšte se nisu našle na dnevnom redu sastanka.

2024 © - Vesti online