Ponedeljak 26.09.2011.
11:30
24 sata

EU vraća vize za građane BiH?

"Treba da bude jasno da, ukoliko neke zemlje zapadnog Balkana ne budu ispunjavala svoje obaveze i na odgovarajući način i brzo ne odgovore na zabrinutost evropskog bloka po pitanju povećanja broja neosnovanih zahteva za azil, moguće je da će biti ugrožen uspeh uspostavljanja bezviznog režima", rekao je Mikele Ćerkone, portparol komesara EU za unutrašnja pitanja Sesilije Malmstrem.

Sesilija Malmstrem

On je rekao da je Malmstremova 20. septembra poslala pismo ministrima unutrašnjih poslova BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore i Makedonije, u kome je od njih zatražila da obaveste Evropsku komisiju o praktičnim merama koje su preduzeli za rešavanje pitanja povećanog broja azilanata u zemlje EU.

Ona je izrazila nadu da će sadašnja situacija biti rešena na adekvatan način i bez odlaganja i pozvala na punu podršku i uključenost zemalja zapadnog Balkana kako bi se izbegao negativan razvoj događaja, čime bi bio ugrožen inače uspešan proces.

Ćerkone je potvrdio da Brisel pažljivo prati problem porasta azilanata iz BiH od uvođenja bezviznog režima u novembru 2010. godine, navodeći da je taj problem naročito izražen u Nemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Luksemburgu.

On je ponovio da je uspostavljanje bezviznog režima jedan od najvećih uspeha u evropskoj integraciji zapadnog Balkana i da je Malstremova lično za podršku procesu ukidanja viza.

"Ona je zbog toga izrazila veliku zabrinutost zbog povećanja neosnovanih zahteva za azil u EU, koje su predali državljani BiH i drugih država zapadnog Balkana", rekao je on.

Ćerkone je dodao da je predstojeći Forum ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU - Zapadni Balkan u Ohridu 3. i 4. oktobra pružiti šansu za razgovore o ovom pitanju.

2024 © - Vesti online