Ponedeljak 26.09.2011.
06:43
Politika

"Ahtisari pogrešio, podela Kosmeta rešenje"

"Beograd može da se izbori za podelu Kosmeta"
 

Beograd u narednih nekoliko meseci ima poslednju šansu da se možda izbori za podelu Kosmeta ili uspostavljanje autonomije za Srbe na severu pokrajine, smatra on, dodajući da je "neka vrsta podele Kosova očigledno rešenje za kosovski problem".

Ocenivši da Beograd nije dovoljno uradio proteklih godina da međunarodnoj zajednici ponudi nove opcije za rešenje pitanja statusa Kosmeta, Ker-Lindzi je u intervjuu za "Politiku" naglasio da je "svestan komplikovanosti situacije u kojoj se vlada suočava sa izborima, ali ako zaista hoćete da ostvarite neku vrstu podele Kosova na tome bi trebalo raditi odmah".

"Prema mom mišljenju, podela je veoma logično rešenje, jer postoji obilje argumenata zašto bi trebalo sever Kosova pripojiti Srbiji", rekao je Ker-Lindzi.

On tvrdi da "mnogi ljudi sa kojima je ovde razgovarao smatraju da je to prihvatljiva opcija, jer bez obzira na uspešnost kampanje Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova, realnost je da već postoji nezavisno Kosovo".

"Nažalost, osnovna greška bila je u načinu na koji je Marti Ahtisari vodio pregovarački proces koji je bio potpuno nefer. I apsolutno razumem zašto je Srbija duboko razočarana i frustrirana celim pitanjem, jer je Ahtisari vodio pregovarački proces sa početnom tezom da je nezavisnost Kosova neminovna", ispričao je Ker-Lindzi.

U toku procesa, kako je dodao, Ahtisari nije čak ni pokušao da razgovara o autonomiji, ili o konfederaciji, već je "imao određen cilj a samo je bila stvar kako doći do tog cilja. Pa to nije bilo posredovanje, to nije bio pregovarački proces", kazao je Ker-Lindzi.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija postavi članstvo u EU kao cilj po svaku cenu onda nema previše prostora za Beograd da ima velike zahteve.

2024 © - Vesti online