Ponedeljak 26.09.2011.
08:17
J. L. Petković - Vesti

Kfor naručio tenkove i vodene topove

Vojnici Kfora dobijaju oklopna vozila za razbijanje demonstracija
 


Zahtev za pozajmicu inženjerskih tenkova "Daks", koji se u Nemačkoj koriste za razbijanje demonstracija, Bundesveru je uputila misija Kfora, malo nakon što je počelo postavljanje carine i protesti Srba na severu Kosmeta.

S obzirom da su sva vozila vlasništvo nemačke vojske, Kfor za njihovu pozajmicu plaća dnevnu nadoknadu od 30 evra. Takođe, reč je o kratkoročnom dogovoru, jer pozajmljenljeni tenkovi moraju da se vrate kući do 15. decembra. Drugim rečima, ukoliko Kfor planira da ih upotrebi da raskrči barikade na severu Kosova, onda to treba da uradi u naredna dva meseca.

Inače, građani na severu Kosmeta odavno su čuli vest da bi iz Nemačke trebalo da stignu dva oklopna vozila tipa "jazavac".

"Kakva je to vojska koja će tenkovima krenuti na goloruke građane koji mirno protestuju", komentarišu mnogi. Neki smatraju, da ih takav potez Kfora, posle svega, ne bi iznenadio. Poručuju da neće napustiti barikade na prelazima i da će nastaviti mirnim putem da se bore za svoje ciljeve.

- Mogu da dovedu i jazavce i krtice i ostale životinje, ali na svaku uklonjenu barikadu Srbi će odgovoriti sa tri nove. Taj potez nije dugoročno dobro rešenje, jer je to početak jedne utakmice u kojoj će se svako dete osećati pozvanim da u njoj učestvuje. U svemu tome Euleks bi mogao samo da izgubi, jer bi se stvorio veliki antagonizam prema njemu, kaže Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

2024 © - Vesti online