Nedelja 25.09.2011.
22:23
Vestionline

Dobila orden od Sarkozija, vratila mu ga poštom

Visoko odličje Anita je tada prihvatila, ne bez ustezanja, zbog svoje organizacije i grada Karmoa na jugu Francuske u kome živi.

Nedavno je, međutim, izjavila da orden nosi kao "zatvorenik gvozdenu kuglu" i da se "oduvek borila za ljudska prava, za prava žena i dece, za jednakost, čovečanstvo i laicizam".

Dobitnica ordena ne slaže se sa njegovom politikom: Nikola Sarkozi

Zato je odlučila da, ipak, vrati odlikovanje, što je nedavno i učinila. Orden je spakovala u kovertu i, zajedno sa propratnim pismom, poslala poštom Velikom majstoru Reda Legije časti koji je francuski predsednik Nikola Sarkozi.

U pismu Anita ističe da "se oduvek borila protiv ideja koje on zastupa i politike koju on sprovodi zajedno sa ministarstvom imigracije, integracije i nacionalnog identiteta".

"Iz vaše lektire ste izbrisali Viktora Igoa i njegovu odbranu državne i laičke škole. Rastačete javne službe, gledajući kako siromašni postaju još siromašniji, primoravajući ih da traže milostinju od raznih zajednica, zaboravljajući na nekadašnju solidarnost", navodi ona.

Obećala je da će, oslobođena "bremena Legije časti", nastaviti beskompromisnu borbu protiv svih oblika mračnjaštva, diskriminacije i nepravde.

2024 © - Vesti online