Nedelja 25.09.2011.
17:01
Beta

"Prekinite kolonizaciju pa možemo da pregovaramo"

Heroj Palestinaca sa Zapadne obale: Mahmud Abas

"Neće biti pregovora bez potpune obustave izraelske kolonizacije", rekao je Abas pred nekoliko hiljada Palestinaca u Ramali gde su ga kao heroja dočekali iz Njujorka.

Palestinski lider je u petak predao UN zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je ranije danas da treba prihvatiti predlog Kvarteta za Bliski istok (UN, EU, SAD i Rusija) o nastavku mirovnih pregovora s Palestincima.

"Mislim da treba prihvatiti predlog Kvarteta, jer uključuje pozitivnu tačku a to je pokretanje pregovora bez prethodnih uslova", rekao je Liberman za izraelski radio.

Kvartet za Bliski istok predložio je da Izraelci i Palestinci nastave mirovne pregovore uz očekivanje da bi do kraja 2012. godine mogli da postignu konačan dogovor.

Obe strane bi se sastale prvi put za mesec dana kako bi odredile "metod održavanja pregovora", navodi se u saopštenju Kvarteta, nekoliko sati pošto su Palestinci podneli zahtev u UN za prijem palestinske države u članstvo svetske organizacije.

Kvartet traži od dve strane da za tri meseca podnesu sve predloge o bezbednosti i o pitanju određivanja granica, a prvi napredak u pregovorima se očekuje za šest meseci.

Međunarodna konferenciji o tome će biti održana u Moskvi gde će se proceniti stepen napretka pregovora. Tačan datum te konferencije će se naknadno odrediti. Biće održana i donatorska konferencija za Palestinu, a datum za taj skup još nije određen.

2024 © - Vesti online