Nedelja 25.09.2011.
16:09
B92

"Samo objektivno o uhapšenom sudiji"

Slađanka Milošević

"Ukoliko se utvrdi da su zaposleni u pravosuđu krivi za delo koje im se stavlja na teret, nemamo dilemu, oni moraju da odgovaraju.

Ukoliko se sumnja ne dokaže, očekujemo javno izvinjenje za urušavanje institucija pravosuđa", ističe se u saopštenju Sindikata pravosuđa, koji je potpisala predsednica Slađanka Milošević.

Sindikat napominje da je važno utvrditi da li se u kraljevačkom sudu vodio krivični postupak protiv nekog od osumnjičenih lica i da li se postupak vodio po službenoj dužnosti i u kom periodu, kao i da li postoji osuđujuća sudska presuda, odnosno da li je eventualno krivična prijava odbačena.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije je saopštilo da je od Višeg tužilaštva u Kraljevu preuzelo krivično gonjenje petorice osumnjičenih za zloupotrebe i korupciju u Kosovskoj Mitrovici, pošto se tokom istrage u Kraljevu došlo do podatka da je u ta dela umešan i član Visokog saveta sudstva Blagoje Jakšić.

Pred Višim sudom u Kraljevu istraga je vođena protiv Milorada Laketića, bivšeg direktora DP "Luh" iz Kosovske Mitrovice Ljubomira Biševca, kao i sudskih službenika suda u Kosovskoj Mitrovici Blagoja Čurovića, Dragana Gavrilovića, i sekretara suda Miroslava Božovića.

Tokom istrage došlo se do podataka o osnovanoj sumnji da je Jakšić, u svojstvu predsednika Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige suda izvrši overa ugovora o nelegalnoj prodaji nepokretnosti - poslovnog prostora - lokala, vlasništvo DP "Luh", kupcu Ljubomiru Biševcu.

Na taj način Jakšić je svom prijatelju Biševcu pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 20 miliona dinara.

Visoki savet sudstva je 23. septembra postupajući po nalogu istražnog sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, doneo odluku kojom se ukida imunitet Jakšiću, izbornom članu Saveta iz reda sudija.

2024 © - Vesti online