Nedelja 25.09.2011.
08:44
Vestionline

Nišlije ispekle burek za Ginisa!

Nišlije u Ginisovoj knjizi rekorda: Najveći burek na svetu
 

"Nije bilo članova komisije da bi ozvaničili rekord, ali bilo nam je važno da pronađemo tehnologiju i dovoljno veliku peć za najveći burek na svetu", kazao je Vukadinović.

Pronašli smo tehnologiju, burek je ispečen u pećnici u Malošištu i dimenzija je dva sa četiri metara, pa ćemo naredne godine ući u proceduru izrade i upisa u Ginisovu knjigu rekorda, naveo je on.

Burek je pripremljen sa sirom, a Nišlije okupljene na manifestaciji mogli su da se omaste najvećim ispečenim burekom u Nišu. Vukadinović nije mogao da precizira koliko je brašna i ostalog materijala upotrebljeno za pripremu velikog bureka.

Prvi zapis o bureku u Nišu datira iz 1498. godine, pa se smatra da je taj grad prvo mesto u Srbiji gde se pripremao burek. Prema tom zapisu prvi buregdzija u Nišu bio je Turčin Mehmet Oglu, koji je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi.

U Nišu je 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške "Buregdžijade" upisan u Ginisovu knjigu rekorda, naveli su organizatori.

2024 © - Vesti online