Nedelja 25.09.2011.
06:37
Vestionline

"Na Kosovu idila, Marti izmišlja"

Beriša: Priština za vladavinu zakona, kriminalci protiv
 

U govoru tokom generalne debate u sedištu UN, Beriša je opisivao situaciju na Kosovu gotovo idilično, kao mesto sa najvišim standardima zaštite sloboda i prava manjina u regionu, gde je srpsko kulturno nasleđe zaštićenije nego ikada.


"Najveći problem za kosovske Srbe danas su napetosti stvorene i orkestrirane sa nacionalističkim ciljem. Jedina pretnja sa kojom se suočavaju je ona da služe ciljevima gorke prošlosti koja se nikada ne sme vratiti", kazao je predsednik Albanije.

Uz tvrdnju da je pokušaj preuzimanja administrativnih prelaza bio u skladu sa dogovorima postignutim tokom dijaloga u Briselu, on je još dodao da vlasti u Prištini ne žele ništa drugo osim, kako je rekao, da uvedu ustavni poredak na svojoj suverenoj teritoriji.

Prema njegovim tvrdnjama, paralelne strukture koje plaća Beograd pretvorile su tri homogene srpske zajednice severno od Mitrovice u utočište za organizovani kriminal i svaku vrstu krijumčarenja.

Beriša je, u istom govoru, za izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima rekao da predstavlja skretanje pažnje sa odluke Međunarodnog suda pravde, da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je za taj izveštaj rekao da ga podseća na roman Agate Kristi i da je, u stvari, kopirani izveštaj srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Beriša je, ipak, potvrdio da je Albanija zvanično pozvala Euleks da istragu o trgovini ljudskim organima vodi i na njenoj teritoriji.

2024 © - Vesti online