Nedelja 25.09.2011.
04:27
Politika

Otporaši dobili ostrvo na Maldivima

Otporaši dobili ostrvo, a Srbija izlaz na Indijski okean
 

Ostrvce Tinadu, sa 14 kuća, 37 stanovnika, dve uličice, kućicom za iznajmljivanje, kolektorom za kišnicu i agregatom, postaće pomorska baza za srpske ideologe.


“Priča počinje 2006. godine. Sedeo sam na nekoj užasno dosadnoj konferenciji nevladinih organizacija u Nantu kada su mi prišli devojka i mladić. Kažu, mi tebe znamo iz filma, ti si veliki heroj u našoj zemlji. Oni su, zapravo, gledali film o srpskoj revoluciji”, kaže Srđa Popović, izvršni direktor Kanvasa, osnovanog 2004. godine.

Zajedno sa sadašnjim predsednikom te nevladine organizacije, Slobodanom Đinovićem, Srđa je osnovao "Otpor" 1998. godine.

Lider otpora Mohamed Našid dobio je na Maldivima predsedničke izbore, uz pomoć demokratske revolucionarne omladine. Godinu dana kasnije, 2009, pozvao je Beograđane na Maldive. Rekao im je: "Obećao sam ostrvo i dobićete ga!”.

"Maldivci su neverovatni, kao mi, Srbi. Kul nacija. Kao da je neko stvorio srpsko ostrvo u Indijskom okeanu. Kompletna organizacija njihovih pokreta obavljala se pod slamnatim krovovima. Osećao sam se kao u Diskaveriju. Ali oni su sjajno organizovali omladinske pokrete po ostrvima. Imali su tri-četiri rok benda koji su čamcima išli sa ostrva na ostrvo”, kaže Srđa Popović.

Predsednik Maldiva Mohamed Našid

Plan je uspeo i na Maldivima. Našid je dobio predsedničke izbore, uz pomoć demokratske revolucionarne omladine, odevene u letnje majice sa natpisima "Egzit" ili "Guča".

"Po ustavu Maldiva, ostrvo ne može biti u našem vlasništvu, ali na Maldivima koncesija za ostrva traje 35 godina. Tamo ćemo napraviti letnje škole zajedno sa lokalnim NVO. Dovodićemo profesore iz Srbije, pošto Kanvas sa FPN u Beogradu ima program koji se zove "Politička analitika i menadžment”, a imamo saradnju i sa nekoliko američkih univerziteta, poput Kolorada i Kolumbije u Njujorku”, najavljuje Srđa Popović.

2024 © - Vesti online